Skotske sångaren Doogie White har alltid varit något av ett mysterium. Han är den ende som tillsammans med Graham Bonnet har sjungit med de förmodligen tre mest excentriska (och bland de bästa) hårdrocksgitarristerna genom tiderna: Ritchie Blackmore, Michael Schenker och Yngwie Malmsteen. Men om vi ska vara ärliga så är han samtidigt den i särklass mest intetsägande någon av dessa tre giganter har haft som frontfigur. Han känns som en hyfsat stabil ja-sägare som gör jobbet och åker hem, något som inte direkt Graham Bonnet gjorde.

När han nu landar i studion med någon som inte heller låtmässigt kan mäta sig med dessa storheter så är det upp till bevis. Och… nej, tyvärr. Det var tyvärr länge sedan jag hörde något så trött och intetsägande. 

Det är inte uselt, det är bara så intetsägande, traditionell hårdrock att det nästan är provocerande. Att svenske gitarristen Emil Norberg (Persuader) har Ritchie Blackmore som förebild är dock rätt svårt att missa. Och han ska ha cred för att han gör just det bra. Om Deep Purple eller Rainbow behöver en ny gitarrist för en minnesturné – look no further. Men låtskrivarmässigt lirar han tyvärr inte i samma division.

De första sju spåren är en radda av tradiga riff och halvtaffliga texter. Mot slutet av plattan tar det sig dock något, intressant nog när tempot dras ned, och åttonde spåret ”Steeltown” har framför allt ett snyggt keyboardsolo.

I tionde spåret ”Where will you run to?” låter det plötsligt riktigt bra. Det blåder mig inte av stolen, men det är snyggt och medryckande. Men, då är det så dags.

Avslutande ”We don’t shoot our wounded” är också helt okej, traditionell 80-talshårdrock, men tåget har så att säga redan gått.

Jag väljer ändå att ge plattan ett godkänt betyg. Det är inte kassa musiker och de levererar trots allt traditionell hårdrock som till viss del är lyssningsbar i bakgrundsflödet. Det är bara så oerhört intetsägande. 

Band: Long Shadows Dawn
Titel: Isle of wrath
Genre: Hårdrock
Bästa spår: Where will you run to?
Skivbolag: Frontiers Music
Releasedatum: 2021-08-06

Av Tony Johansson