Skivrecension: LordDivine – Facing Chaos.

Skivbolag: Fighter Records.

Genre: Power/progressive metal.

Betyg: 8/10

Latinamerika är så mycket mer än salsa, merengue, bachata, ranchera, cumbia och reggaeton… just idag ska vi presentera ännu ett bevis på det hela. LordDivine från Argentina är nämligen aktuella med nya plattan ”Facing Chaos”. LordDivine kommer från Rosario (som även är Leo Messis hemstad) och har varit aktiva sedan 2003. Musikaliskt skulle man kunna definiera Lord Divine som ett progressive power metal-band med lite inslag av heavy och speed metal. Bandets första höjdpunkt blev av 2004 när dom fick äran att vara förband till Nightwish i huvudstaden Buenos Aires och hittills har bandet släppt både engelska och spanska plattor… än idag är dom aktiva trots många medlemsbyten.

Har visserligen lyssnat på lite av deras gamla musik innan jag började skriva den här recensionen, men det spelar väl egentligen inte någon större roll då vi står inför ett nyrenoverat Lord Divine med nya medlemmar… nuvarande sångaren Diego Valdez kanske en å annan inbiten power metal-nörd hört talas om då han sjunger i bland annat Iron Mask, Assignment och numera även Lords Of Black där han ersatt Ronnie Romero. Alltså skulle man kunna definiera ”Facing Chaos” som lite av en ny början. Gjorde för inte så längesen ett litet reportage om LordDivine på The Maloik (finns här om du är sugen på att läsa det: http://themaloikrockblog.se/nyheter/lorddivine/), så dom är väl kanske inte helt obekanta.

Innan skivsläppet kunde man bland annat lyssna på första singeln ”I Am” på Youtube och det intrycket var väldigt positivt, dels för att jag själv är ett stort fan av just den här subgenren och eftersom ljudkvalitén var väldigt bra. Det händer väldigt ofta att hårdrocksband i just Sydamerika och alla spansktalande länder upplever hårdrocken med väldigt mycket passion och är väldigt pretentiösa med det dom gör (då hårdrocken i dom länderna än idag är väldigt marginaliserad blir kärleken för hårdrock bland hårdrockare väldigt stark) men blir ändå ingen höjdare då dom kanske inte har så mycket resurser eller räknar med väldigt mediokra musikproducenter. Men så är inte fallet med LordDivine… här är dom pretentiösa, är ganska proffsiga musiker med mycket erfarenhet och det märks att dom vet precis vad dom gör.

Några av skivans bästa låtar är bland annat ”Beginning Of The End”, ”Divided” (feat. Julian Barret), ”Into My World”, ”Light Through Darkness”, ”The Darkest Light” (där Mark Boals gästar) och speciellt ”The Rage Of Me”. I övrigt är produktionen bra och måste säga att jag börjar få upp ögonen för Diego Valdez… har väl inte lyssnat jätte mycket på Iron Mask och det lilla jag hört av honom var på ett audition inför Lords Of Black. Tyckte då att han kanske inte skulle hålla samma proffsiga nivå som Ronnie Romero och det gör han väl kanske inte till 100%, men han är ändå en värdig ersättare… ser fram emot att höra nya Lords Of Black-låtar med Diego Valdez i spetsen.

Har kanske lite svårt att ge den här plattan toppbetyg då jag precis lyssnat på senaste Queensrÿche och kan inte låta bli att jämföra mot min vilja, men ”Facing Chaos” är onekligen ett bra album och LordDivine ett band värt att följa. Lite synd att dom än så länge inte är så stora, men… nu är det väl kanske dags att dom blir det och jag hoppas den här skivrecensionen ger LordDivine åtminstone en liten push framåt. Ni som gillar band som typ Symphony X, Stratovarius eller Evergrey lär nog definitivt uppskatta det här bandet så jag rekommenderar starkt. OBS: Än så länge finns albumet inte på Spotify så jag passar väl på att dela BandCamp-länken här nedanför innan jag avslutar: https://fighter-records.bandcamp.com/album/facing-chaos.

Av: Lucas LMZ Zimmermann.

Liked it? Take a second to support Lucas Zimmermann on Patreon!