Alchemy Of Souls, Pt. 1 är namnet på spanska Lords Of Blacks fjärde och nya studioalbum. Detta är ett band jag följt sedan start och det jag tyckte var attraktivt med bandet var dels att dom lät nästan exakt som tyska Masterplan (*som jag lyssnade på väldigt regelbundet) och sångaren Ronnie Romeros klockrena röst som kunde påminna en aning om den store Ronnie James Dio, Inte undra på att Ritchie Blackmore valde Ronnie som sångare när han återförenade Rainbow. 2019 valde Ronnie Romero att lämna Lords Of Black och han ersattes av argentinaren Diego Valdez (som tidigare medverkat i bland annat Lord Divine, Iron Mask etc.), ingen dålig ersättare men jag hade ändå svårt att föreställa mig Lords Of Black utan Ronnie Romero. Hursomhelst är Ronnie tillbaka i bandet och har medverkat i den här skivan, man blev till slut bönhörd så låt oss börja lyssna.

Albumet börjar med Dying To Live Again som tidigare presenterats som singel med sin respektive musikvideo. En ganska okej låt och det går bara inte att ogilla sånginsatserna. Därefter kommer Into The Black med tuffare riff och ganska intressanta sci-fi doftande keyboardmelodier i bakgrunden. Den såg rätt så lovande ut men måste tyvärr säga att bristen på en tydlig och kraftfull refräng gör att låten inte når något klimax. Väldigt synd. Deliverance Lost däremot höjer nivån ett snäpp och bjuder på en del intressanta stunder, men fortfarande inte helt övertygande. Första höjdpunkten får bli fjärde låten Sacrifice, väldigt intressant konstruktion och härliga melodier i både vers och refräng. Brightest Star är kanske inte lika bra som förra men förtjänar att uppmärksammas den också. Closer To Your Fall var också ganska bra, men inte riktigt nånting att jämföra med vad som troligen är min absoluta favoritlåt i albumet. Nämligen Shadows Kill Twice. Den kändes i början som en ballad med sitt smått melankoliska och episka intro, men går sedan över till ös och bjuder på klockrena melodier, en katchig refräng och ett gitarrsolo som är guld.

Precis som tidigare skivorna med Lords Of Black så är det snack om kvalité här. Produktionen är okej, innehållet intressant med sina ljusare, lagom ljusa och mindre ljusa stunder och det här går säkert hem bland fans av både Lords Of Black och den här genren i överlag. Andra bra låtar jag skulle vilja uppmärksamma är Tides Of Blood och Alchemy Of Souls. Personligen tror jag att jag föredrar II (2016) och Icons Of New Days (2018), mycket kan ha att göra med att första halvan lät ganska enformig (bortsett från något undantag) och det bästa stod och väntade nånstans i andra halvan.

Det är allt jag har att säga. Kunde ha varit bättre, kunde även ha varit sämre men Alchemy Of Souls, Pt. 1 är helt klart ett godkänt album jag gärna lyssnar på fler gånger. Vi får se vad som väntar när Pt. 2 släpps.

Band: Lords Of Black.

Titel: Alchemy Of Souls, Pt. 1.

Genre: Power/heavy metal.

Skivbolag: Frontiers.

Releasedatum: 6 november 2020.

Bästa spår: Sacrifice, Closer To Your Fall, Shadows Kill Twice, Tides Of Blood, Alchemy Of Souls.

Betyg:

Lucas LMZ Zimmermann.