Svenska låtskrivaren, musikproducenten och multi-instrumentalisten Magnus Karlsson är tillbaka. Han må vara mest känd för att vara medlem i Primal Fear (som också har nytt på gång) och medverkar eller har medverkat i projekt som Allen/Lande, The Ferrymen, Kiske/Somerville, Heart Healer, Starbreaker med flera… men i det här fallet är han albumaktuell med sitt Free Fall och Hunt The Flame är titeln på nya studioalbumet som är fjärde i ordningen.

Precis som i de äldre albumen har Magnus Karlsson samlat ihop ett gäng gäster inför den här nya releasen och gästerna som haft äran att medverka i Hunt The Flame är Alexander Strandell (Art Nation, Crowne), Jakob Samuel (The Poodles), James Durbin (Durbin, Cleanbreak), Kristian Fyhr (Seventh Crystal, Ginevra), James Robledo (Sinner’s Blood), Michael Eriksen (Circus Maximus), Girish Pradhan (Girish And The Chronicles), Raphael Mendes (Icon Of Sin), Terje Harøy (Pryamaze, Mantric Momentum), Jake E (Cyhra), och Antti Railio (Celesty, Diecell, The Wildfire). Anders Köllerfors (Anette Olzon, Starbreaker, Allen/Olzon, Heart Healer) sköter trummorna.

Absolut inga obekanta namn i branschen och talang finns det gott om bland dessa gäster. Nog kan man förvänta sig nånting strålande här, men hur bra är det här nya albumet med Magnus Karlsson’s Free Fall? Låt oss ta reda på det.

Först ut har vi titelspåret som räknar med Alexander Strandell på sång och Kristian Fyhr på bakgrundsång. En episk öppning med inslag av pampig symfonisk power metal som kombineras med en liten dos hårdrock/AOR. Sånginsatserna är grymma, strukturen är intressant och gitarrsolot är klockrent. Detta är ett typexempel på vad man önskar sig av ett titelspår, kanske en av alstrets höjdpunkter. På plats två har vi You Can’t Hurt Me Anymore. Här är det Jakob Samuel som tar över mickstativet och här blir kontrasten mellan power metal och hårdrock/AOR något tydligare, samtidigt känns den här låten snäppet hårdare (precis som titeln kräver). Ingen låt som sticker ut nå större i mitt tycke, men ändå bra.

Låt nummer tre är Thunder Calls. Det här skulle man kunna säga är en fullfjädrad hårdrocksdänga med melodier som går lite åt power metal-hållet men når ändå inte hela vägen dit. Gitarrsolot är ren mumma för öronen och James Durbin gör en strålande insats i både sången och bakgrundsången. Kanske ännu en höjdpunkt värd att uppmärksammas. Efter det har vi Break Of Dawn där Kristian Fyhr gör entré som lead sångare. Detta är en låt som går i ungefär samma mönster som låt nummer två och tyvärr är det (utan att vara en dålig låt) svagaste spåret hittills. Mycket har att göra med att man kör på lite återvinning av melodiska mönster jag hört i många andra kontexter och refrängen är inte särskilt minnesvärd.

Far From Home inleder med smått orientaliska inslag och lite fler slagverk. Här är det chilenaren James Robledo som tar över på sång. Rent musikaliskt känns det hela som en låt At Vance eller Masterplan hade kunnat kläcka ur sig, men vi kommer inte ifrån att den är väldigt bra gjord. Troligen den bästa refrängen hittills. Näst på tur har vi Nightbird som garanterat är albumets bästa spår och en av de bästa låtarna som släppts i år. Här har man lyckats bunta ihop alla albumets ingredienser och fått till en intressant struktur som kryddas med härliga melodier och en klockren sånginsats från Michael Eriksen.

Inom andra halvan vill jag nog påstå att Demons Of Our Time (Jake E) är värd att uppmärksammas lite extra på grund av den episka refrängen. Kanske även Summoning The Stars (Antti Railio) på grund av dess intressanta struktur lyckade symfoniska inslag, bortsett från att jag tyckte att den avslutat lite väl abrupt är det onekligen ett episkt slut. De tre övriga låtarna är inte dåliga de heller, men har ingenting som sticker ut lite extra. Precis som väntat är Hunt The Flame ett bra album. Produktionen är felfri (som väntat när det gäller Magnus Karsson), innehållet intressant, sånginsatserna lyckade och på det stora hela ännu ett bra album i det här projektets diskografi.

Du som gillar tysk power metal med inslag av melodisk hårdrock a la Unisonic, At Vance, Masterplan, Edguy, Pink Cream 69 osv. lär garanterat uppskatta det här albumet. Det finns redan på Spotify sedan fyra dagar tillbaka så gå gärna in och lyssna om tiden finns (och om du inte redan har gjort det).

Band: Magnus Karlsson’s Free Fall.

Titel: Hunt The Flame.

Genre: Power/heavy metal/hard rock.

Skivbolag: Frontiers.

Releasedatum: 14 april 2023.

Lucas LMZ Zimmermann.