Dags för ännu en skivdebut…. svenska Majestica är iår aktuella med första albumet ”Above The Sky” som släpptes i början av förra månaden. Okej… egentligen är det här inte riktigt något nytt projekt, snarare ReinXeed med ett annat namn. ReinXeed låter inte särskilt obekant för min del… lyssnat på dom ganska länge och jag antar att nya bandnamnet är inspirerat av ReinXeeds tredje album ”Majestic” (2010). ReinXeed har hursomhelst varit aktiva sedan 2000 (eller 2004?… Wikipedia säger en sak och Metal-Archives en annan) och spelade någon typ av episk/symfonisk power metal (det var väl därför jag gillade dom… hehe). Såg dom på Sabaton Open Air förra året där dom spelade sitt sista gig som ReinXeed (efter att ha varit inaktiva sedan 2013) och avslöjade redan då att dom skulle fortsätta efter det under ett annat namn. Trodde i början det var ett skämt, men nu är det som sagt ett faktum.

”Above The Sky” börjar med titelspåret som påminner en hel del om vad ReinXeed brukade leverera. Tommys klockrena röst kombinerat med snabba gitarrer pampiga orkesterinslag och även en snabb basgång som hörs tydligt från första början. Ungefär sådär fortsätter albumet hela vägen fram till ”Night Call Girl” som är starkt AOR/pudelhårdrock-inspirerad… visserligen ingen nyhet då det redan har hänt i ReinXeeds sista album ”A New World”, men ändå kom det lite som en chock. Skivan fortsätter i det spåret en stund till och så kommer ”The Legend” som påminner en aning om Edguys ”Vain Glory Opera”. Den lilla biten är i mitt tycke skivans svagaste punkt men det hela får ett klockrent avslut med ”Father Time” och ”Alliance Forever”. Andra favoritlåtar är ”The Rat Pack”, ”Mötley True” och ”The Way To Redemption”. Produktionen är bra och även om jag föredrar ReinXeed i ”1912”-eran (2011) är jag nöjd med det jag hörde. Värt att lägga till är att det finns två bonuslåtar… den ena är ”Future Land” (ett gammalt ReinXeed-demo) och slutligen en cover på The Spinners ”Spaceballs”.

Vi saknade ReinXeed ett tag och även om man först inte visste dom menade allvar med att dom skulle avsluta och fortsätta under ett annat namn kunde man känna lite sorg. Men till slut fick vi vad vi gått å väntat på länge… alltså en ny ReinXeed-platta under ett nytt namn. ”Above The Sky” påminner starkt om ReinXeeds sista plattor och den har sina stunder… ska bli intressant och fortsätta följa det här projektets aktivitet i framtiden.

Band: Majestica.

Titel: ”Above The Sky”.

Genre: Melodic/symphonic power metal.

Skivbolag: Nuclear Blast.

Releasedatum: 7 juni 2019.

Bästa spår: ”Father Time”, ”Alliance Forever”, ”The Rat Pack”, ”Mötley True”, ”The Way To Redemption”.

Betyg: 8/10.

Lucas LMZ Zimmermann.