Svenska Manimal från Kungsbacka strax söder om Göteborg drog in i mitt liv som en orkanvind i slutet av mars när första singeln forged in metal släpptes. Redan där föddes mitt intresse för bandet för jag fick känslan att det är något stort på gång.

När de 2 efterföljande singelsläppen The Inevitable end och Armageddon nådde mina öron växte intresset ännu mer. Mitt intresse förvandlades till rena kärleksförklaringen när bandet släppte Chains of fury och Burn in hell med ett intro som hade platsat i vilken skräckfilm som helst. Chains of fury släpptes som en liten kompensation för att plattan blev försenad med två månader på grund av förseningar med leveranserna av vinylen.

Det är så ofta jag får skrivhäfta när jag ska beskriva en platta. Jag skulle bara vilja göra det enkelt för mig och bara skriva med stora bokstäver FY FAN VAD BRA DETTA ÄR men hur kul är det att läsa en sådan recension?

Kort och gott så håller plattans sju första spår världsklass. Det var otroligt länge sen jag hörde en skiva som höll så här jämn kvalité. Om jag måste nämna något spår från det sju första så blir det magiska Evil soul. Det flirtas vilt med Primal Fear både rent riff och sångmässigt. Fortfarande än idag när jag har hört låten sisådär 20-25 gånger så rör sig mina fötter i takt med dubbelkaggarna plus att jag försöker nå sångarens Samuel Nymans tonarter vilket i ärlighetens namn går sådär.

Efter plattans sju första spår är undertecknat bokstavligt talat i sjunde himlen när skivans svagaste spår Master of pain ljuder ur mina hörlurar. Samuel skriker ut låtens titel med sådan kraft att man undrar hur hans stämband mådde efter den inspelningen.

Efter den lilla men ytterst marginella plumpen i protokollet så återställer bandet snabbt ordningen i de två avslutande spåren Insanity och The inevitable end.

Gillar du band som Judas Priest och Primal Fear kommer du älska Manimal lika mycket som jag kommit att göra. Det spretar lite åt olika håll men bandet lyckas ändå väva ihop allt till grym helhet som fler borde få upp ögonen för.

Det flirtas bland annat med den melodiska sidan från band som till exempel In Flames och i Chains of fury hör jag ett litet av frö av Clawfingers klassiker Pay the Bill från Use your brain plattan. Detta är helt enkelt en komplett metalplatta du inte bara får missa.

När undertecknat gjorde en intervju med Manimals sångare Samuel Nyman (som för övrigt släpps på onsdag) så sa han att ”vi satsar på kvalitet före kvantitet och vi släpper inget som vi inte är nöjda med till 100 %” Med nya Armageddon är bandet så snubblande nära att nå hundra procent. Det är egentligen bara Master of pain som gör att bandet inte når den magiska gränsen men tack vare att de andra 9 låtarna håller så sinnessjukt hög klass så blir betyget ändå full pott.

Det är bara att lyfta på hatten och säga som PG sa i de gamla reklamfilmerna från Oddset. ”JA, DÄR SATT DEN”

Artist: Manimal

Titel: Armageddon

Skivbolag: AFM Records

Bästa spår: Alla utom Master of pain (som egentligen inte är dålig)

Releasedatum: 3 december 2021

Av Ulf Romedahl