Skivrecension: Metalite – A Virtual World

Då var det dags att bjussa på lite kvällsläsning. Metalite från Stockholm är snart albumaktuella. A Virtual World är namnet på kommande studioalbum som trots bandets relativt korta aktivitet visar sig vara det tredje i ordningen. Metalite grundades år 2015 och några av deras medlemmar har erfarenheter av andra band som bland annat Castillion, Votur, Imber, Captain Black Beard och Eddy Malm Band. Musikaliskt sysslar bandet med någon slags melodisk heavy/power metal och ifall du som läser inte kände till dom sedan tidigare är du inte ensam om saken då jag upptäckte dom här och nu. Låt oss börja lyssna och kommentera det vi hör.

Albumet börjar direkt med titelspåret A Virtual World som ger lite Battle Beast-vibbar på grund av dess standard heavy/power metal-struktur, lagom snabba tempo samt elektroniska keyboardmelodier. Tyckte soundet var något grötigt men annars är det en klart godkänd början. Refrängen är ganska lyckad och annars är gitarrsolot en riktig höjdpunkt. Låt nummer två Cloud Connected följer ett likande mönster som den förra och känns kanske inte lika lyckad som förra, men höjningen mot slutet är definitivt ett plus. Av dom tre första låtarna är det definitivt Talisman som är bäst. Härliga melodier, intressant struktur, kreativa keyboardmelodier, bra gitarrsolo och höjningen i slutet är guld. Beyond The Horizon känns ganska glad och trallvänlig, nästan i samma nivå som Fredoom Call. Dock tar det hela en oväntad vändning i solot och känns något mörkare där, men det hoppar snabbt tillbaka till refrängen och återgår till det mer glada. I början var jag beredd att såga den här låten då det kändes ganska standard på något vis, men till slut diggade jag det jag hörde. Peacekeepers hör kanske till det mest episka i albumet, här snackar vi Beast In Black deluxe. Det går bara inte att ogilla det hela och därför blir det ytterligare en höjdpunkt. The Vampire Song ger i början intryck av mörker men går snabbt över till det gladare och ljusare. Vilket kanske känns opassande med tanke på titeln men helt okej ändå.

I överlag är A Virtual World ett ganska korrekt album med sina bra och mindre bra punkter. Produktionen kunde ha varit bättre, mycket inom soundet känns en aning grötigt och svagt, och svagaste punkten av alla måste vara Alone. Melodierna är väldigt standard och förutsägbara, och det känns som en radiovänlig kärlekslåt vem som helst hade kunnat skapa. Ska vi däremot gå till det mer positiva kan jag konstatera att jag uppskattade Artificial Intelligence, Synchronized, We’re Like Fire och speciellt Running. Hade det inte varit för Alone hade det varit en klockren andra halva.

Må hända att det Metalite bjuder på i det här fallet inte är särskilt nyskapande. Men det låter ändå modernt, fräscht och viktigast av allt intressant. Det jag nyss hörde är tillräckligt bra för att fånga mitt intressen och jag lyssnar gärna på resten av diskografin nu när jag ändå håller på. Albumet släpps nästa fredag och jag hoppas att jag lyckats peppa dig som läser tillräckligt för att se fram emot releasen. Det var allt för den här gången. Ha en fortsatt trevlig helg!

Band: Metalite.

Titel: A Virtual World.

Genre: Melodic power metal.

Skivbolag: AFM.

Releasedatum: 26 Mars 2021.

Lucas LMZ Zimmermann.

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!