Goth rock-bandet Mono Inc. är albumaktuella i år. The Book Of Fire är namnet på deras elfte studioalbum och det har visserligen redan varit ute ett tag nu. Då det här är en relativt ny upptäckt för min del och kanske även för dig som läser kanske vi ska börja med en kort presentation av bandet. Mono Inc. kommer från Hamburg (Tyskland) och har varit aktiva sedan år 2000, deras musik må vara generellt gothic rock/metal men det finns även inslag av industrimetal, alternative rock, syntpop och folkrock i senare tid. Vi snackar i övrigt om ytterligare ett band inom den mörka scenen i Tyskland och jag personligen upptäckte dom för bara något år sedan med låten Children Of The Dark där andra ikoner inom Tysklands mörka scen som Joachim Witt, Tilo Wolff (Lacrimosa) och Chris Harms (Lord Of The Lost) gästar. Den låten fick mig att vilja höra mer av Mono Inc. och på det stora hela är det riktigt intressanta grejer. Det mesta av deras musik är på engelska men det finns några enstaka låtar med Mono Inc. på tyska.

Föregångaren till den här skivan Welcome To Hell (2018) håller dessvärre inte riktigt samma standard som det äldre och den här nya skivans första singel Louder Than Hell var sisådär, ingen dålig låt men inte riktigt det man förväntar sig av det här bandet. Vad som däremot är en ganska dålig och medioker låt är skivans första spår The Book Of Fire… vi snackar om en låt på 7 och en halv minuter och det finns försök att göra nånting varierat men själva grundmönstret i melodin som upprepar sig ständigt låter väldigt bekant på nå vis och därför går den inte att uppskatta. Louder Than Hell är låt nummer två, den har jag redan kommenterat så det är lika bra att gå över till nästa låt Warriors. Helt okej, ganska intressant melodi och även om det inte är nånting outstanding så är det bland det bästa vi får höra i The Book Of Fire. I fjärde låten Shining Light gästar Tilo Wolff och det märks att han även lagt till sin personliga prägel då den påminner en aning om Lacrimosa, är ganska kluven över den här låten men det skulle kunna vara det mest goth-orienterade i det här albumet. Första riktiga höjdpunkten, iallafall jämfört med allt det andra, får bli Where The Raven Flies. En varierad och lagom ösig låt med intressanta melodier.

Rent produktionsmässigt kan jag tycka att gitarrerna känns svaga och det verkar som om det elektroniska haft mer fokus. Det var kanske meningen och man kan ha olika åsikter om saken, men jag hade gärna hört lite mer gitarrer. The Book Of Fire bjuder i övrigt på både bra och dåliga låtar. Dock är dom bra låtarna inte tillräckligt bra för att vara stora höjdpunkter och några av dom dåliga låtarna är riktigt dåliga. Det jag uppskattade mest är Where The Raven Flies, The Last Crusade, The Gods Of Love och Warriors. Sämst däremot är Right For The Devil, The Book Of Fire och Nemesis. Allt det andra känns väl inte riktigt som nånting värt att uppmärksamma.

Med allt det här sagt kan vi konstatera att The Book Of Fire troligen är det svagaste Mono Inc. släppt hittills. Var ganska väntat efter första singlarna och även om jag personligen är ganska besviken fanns det ändå några enstaka låtar jag tyckte var värda att rädda. Mono Inc. är trots allt ett band jag gärna rekommenderar dig som gillar den här typen av musik. Okej… jämfört med andra band i genren som typ Lord Of The Lost, Lacrimosa, Crematory osv. är musiken med Mono Inc. ganska åtkomlig men ändå värda att kolla upp. Speciellt albumen Viva Hades (2011), Voices Of Doom (2009) och After The War (2012).

Band: Mono Inc.

Titel: The Book Of Fire.

Genre: Gothic rock/metal, alternative/folk-rock.

Skivbolag: NoCut.

Releasedatum: 24 januari 2020.

Bästa spår: Warriors, Where The Raven Flies, The Gods Of Love, The Last Crusade.

Betyg: 4/10.

Av. Lucas LMZ Zimmermann.