Skivbolag: earMUSIC.

Genre: Folk/power/progressive/oriental metal.

Betyg: 9/10

Vi pratade sist om viking metal och nu tycker jag vi pratar lite om oriental metal (som också är en variant av folk metal). Myrath (ميراث) från Tunisien är nämligen aktuella med ”Shehili” som är namnet på deras sjätte studioalbum. Deras femte som Myrath då dom i början hette X-Tazy (2001-2005). Nuvarande bandnamnet betyder ”arv” på arabiska och rent spontant skulle man kunna beskriva deras musik som någon typ av progressiv power metal med starka inslag av arabisk folkmusik. Det mesta av deras musik är på engelska men från och med albumet ”Tales Of The Sands” (2011) började man ha med en del arabiska meningar i några av låtarna.

Nu kanske termen ”oriental metal” inte riktigt är helt korrekt då det är snack om ett band från Nordafrika… men arabiska kulturen och folkmusiken går från Mellanöstern till sydöstra Europa och hela Nordafrika… så rent musikaliskt är det ändå korrekt att kalla dom oriental metal för att det är precis vad det är. Nu är ju ioförsig oriental metal väldigt brett och har många former beroende på vilket land banden kommer ifrån, sedan är det ungefär samma visa med allt som har med folk metal att göra. Men hursomhelst… upptäckte det här bandet för bara något år sedan och tyckte nästan direkt att det var rätt intressanta grejer, man har ju tidigare lyssnat en del på Orphaned Land som jag också tycker är bra och Myrath påminner en del om dom. Det är nog därför Myrath uppskattades.

Albumet börjar med ett intro på arabiska (I guess) och sedan kommer första låten ”Born To Survive” som är sista singeln innan skivsläppet. Innan det hade Myrath presenterat ”Dance” och ”No Holding Back”… intressanta låtar som kunde ses som ett tecken på att ”Shehili” skulle hålla ungefär samma standard som övriga diskografin och det stämmer i allra högsta grad. Har lite svårt å avgöra om jag föredrar dom gamla albumen eller det här nya… men det finns ändå ingenting att såga i det här fallet, produktionen är återigen klockren, det händer väldigt mycket i musiken, alla låtar är genomtänkta och välstrukturerade och det går bara inte att ogilla Zaher Zorgatis röst. Låtarna jag mest uppskattade är ”Stardust”, ”Dance”, ”Mersal”, ”Wicked Dice”, ”Shehili” och ”No Holding Back”.

Finns nog inte mer att säga… Myrath har sedan första början jobbat på nånting spännande och från och med ”Tales Of The Sand” (2011) och förra albumet ”Legacy” (2016) har alla pusselbitar fallit på plats och det är inte konstigt att dom är så populära bland metalheads i nuläget. ”Shehili” är kanske ingen fortsatt utveckling musikaliskt men ännu ett klockrent album i samma standard som dom två senaste. Man behöver nog inte nödvändigtvis fortsätta utvecklas musikaliskt för att imponera… har man hittat en formel som fungerar det med att hålla standarden. Du som gillar Orphaned Land eller progressive power metal band som Symphony X lär definitivt uppskatta det här bandet.

Av: Lucas LMZ Zimmermann.