Skivbolag: Indie.

Genre: Stoner/doom metal.

Betyg: 7’5/10

New Mexican Doom Cult kommer från Gävle och har varit aktiva sedan 2016 (enligt den lilla fakta som finns om dom ute på internet). Även om bandet är relativt nytt så är det snack om väldigt erfarna musiker som vet precis vad dom gör och det märks tydligt i deras musik. Bandmedlemmarna lirar eller har lirat i bland annat October Tide, Apocalypse Orchestra och Mandylon. Musikaliskt skulle man kunna beskriva dom som ett doom metal-band med inslag av stoner rock, blues, fuzz, sludge, grunge och lite annat… nånstans mellan Candlemass, Black Sabbath, nutidens Alice In Chains och Black Label Society skulle jag nog sätta dom.

Iallafall… ”The Passage” är namnet på deras senaste release som är en EP på två låtar som är över 8 minuter långa. Själva omslaget blev rätt så intressant… bortsett från att det syns på titeln längst ner till högern att dom satt dit den med paint, ”Algerian” tror jag teckensnittet heter (fun fact)… men som sagt, intressant i övrigt. EP’n börjar med titelspåret som hållet ett tungt och lagom snabbt tempo… får mig att tänka en hel del på 70-talets Black Sabbath. Sångaren/gitarristen Nils påminner faktiskt en del om Ozzy Osbourne röstmässigt. Därefter kommer andra och sista låten ”Sky Buffalo” som är långsammare och snäppet tyngre än förra. Strukturmässigt påminner den kanske lite mer om Black Sabbath (speciellt själva låten ”Black Sabbath” från 1970). Produktionen kan man inte neka är bra och det kan hända att dom som inte förstår sig på den här typen av musik finner låtarna tråkiga och enformiga, men jag personligen gillade det jag hörde… det händer ju saker konstant och det är så låtar på 7, 8 eller 10 minuter ska vara.

Lite synd att det här bara är en EP på två låtar… det blir liksom lite för snabblyssnat och när man väl njuter av det hela tar det slut, vilket kan vara en aning irriterande… iallafall för mig som gärna lyssnar på hela album. Men men… New Mexican Doom Cult är ju fortfarande i början och jag tyckte att jag läste nånting om att dom hade lite mer material på gång… t.o.m ett studioalbum, men är inte så säker på det. Hoppas kan man ju alltid för den delen. Iallafall… du som gillar klassisk doom metal med inslag av stoner rock lär nog garanterat gilla New Mexican Doom Cult och förutom den här EP’n har dom tre låtar till från förra året på Youtube och Spotify. Lyssna gärna på dom också. I övrigt vill jag passa på och önska bandet lycka till i framtiden… dom skulle kunna komma långt då jag har en känsla av den här typen av musik brukar var rätt så populär bland svenska metalfans.

Av: Lucas LMZ Zimmermann.