Tales är bandet Night Crowneds tredje fullängdsalbum. Då sambandet med Dark Funeral gärna lyfts fram när man talar om bandet så förväntade jag mig kanske litet mer än vad som levererades.

Albumets första låt, ”De Namnlösa”, börjar med en trevlig skräckfilmsinledning, men när låten väl kommer igång så dyker det upp ganska plastigt låtande trummor och litet väl mycket kväkande growl. Det finns några intressanta melodier som livar upp, men överlag känns det ganska tillordnat och digitalt. Litet väl städat för att vara den sortens metal som jag normalt uppskattar.

Nästa låt ”She Comes At Night” fungerar faktiskt. Den känns mer sammanhållen och väl genomarbetat utan att få fram den där plastigheten som störde mig i tidigare låt. Nyckelharpan gör sig fint i bakgrunden av growlandet och tar över mycket av showen, men inte på ett dåligt sätt. Therése Thomsson röst är precis så vacker som behövs för att få fram mer djup i growlandet som den bryter av. Här finns det ödsliga och plågade som jag ändå någonstans väntar mig av genren. Jag inser dock att det inte kommer att falla alla i smaken då det är betydligt mer folkmetal möter melodisk black än någonting annat.

Den låt de kallar ”Nattramn” kör med jobbigt stereoljud som gör att jag funderar på om det är något fel med inspelningen. Musiken här är dock sammanhängande, även om det känns mer som power metal än något annat. Det enda som skiljer det från det är det uppspeedade trummorna och growlandet.

”Flickan Som Försvann” inleds med mer nyckelharpa och trevliga gitarrer, när låten väl sätter igång känns det strukturerat och genomtänkt. Den innehåller dock även ren manssång, vilket inte känns som att det funkar i sammanhanget. Vill de göra black metal eller power metal? Resultatet går tyvärr inte ihop, utan blir litet väl mycket Amon Amarth när de flirtar som ihärdigast med power metal.
Åter igen dyker det där plastiga soundet upp. Till skillnad från annan musik i genren där omväxlande låtar är intressanta och engagerande så blir man mest bara irriterad och förvirrad här istället. Det går inte ihop.

Hela albumet är så här. Det spretar ut mot en massa genres, och inte blir det mer sammanhängande av att texten växlar konstant mellan engelska och svenska. Night Crowned vill mycket, men kanske litet för mycket och den här gången gick det inte vägen.

De som är nyfikna på nyckelharpa i melodisk death/black metal kan dock ha behållning av en genomlyssning eller två.

Band: Night Crowned
Releasedatum: 2023-11-10
Album: ”Tales”
Bolag: Noble Demon

Genre: Melodic Black/Death Metal
Betyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *