Skivrecension: Nils Patrik Johansson – The Great Conspiracy.

Nils Patrik Johansson… sångaren i Astral Doors, Lion’s Share, Wuthering Heights, tidigare Civil War etc. presenterar sitt andra alster som solist ”The Great Conspiracy”. Föregångaren ”Evil Deluxe” uppfattades som ett stabilt alster, kan hålla med vissa om att det kunde kännas lite som ett album där man samlat ihop gamla idéer från dom andra projekten. Hursomhelst är ”The Great Conspiracy” inte vilket album som helst… vi snackar nämligen om ett konceptalbum baserat på mordet av statsministern Olof Palme år 1986, vilket kan uppfattas som en garanti på nya musikaliska idéer och jag gissar att Nils Patrik Johansson sett fram emot att att göra det här till verklighet.

Innan vi börjar skriva om det musikaliska innehållet är det definitivt dags för lite fakta om själva konceptet. Den 28 februari 1986 är nämligen ett datum alla svenskar bör känna till då vi snackar om en av svenska politikens mest tragiska datum. Statsminister Olof Palme mördas på öppen gata den kvällen och det var faktiskt första gången en svensk nationell ledare mördades sedan Gustav III, förhoppningsvis fortsätter det vara sista gången det händer. Det pistolskottet blev även början på en ny obehaglig utveckling inom svensk politik och debattklimat… en ny våg av hat och intolerans började ta större plats och vi ser än idag att offentliga debatten blir allt tuffare och sånt som borde vara oacceptabelt normaliseras mer och mer. Det skulle kunna vara en av anledningarna till att ”The Great Conspiracy” blivit av… samtidigt som man ger sig in på svensk historia kanske man vill varna allmänheten för vad olika hatkampanjer kan leda till.

Det hela börjar med ”The Agitator” som ger ett snabbt intryck om vad som väntar. En tung power metal-dänga med en rätt dramatisk atmosfär, rätt passande för ett album som detta. Därefter kommer ”One Night At The Cinema” som ökar tempot och är en tydlig referens till vad Olof Palme och hans fru var ute på för aktivitet strax innan mordet inträffade. ”The Baseball League” kände jag till sedan tidigare… den låten går tillbaka till samma mönster som ”The Agitator”, tung och dramatisk power metal… smått episk skulle jag även kunna säga. Snackar vi episkt kan vi även nämna ”Freakshow Superstar” som kan påminna starkt om Astral Doors och ”March Of The Tin Foil Hats” kan uppfattas som en låt med historiska referenser och lite samhällskritik skulle jag tro.

Det kan finnas en liten risk för enformighet i vissa punkter och det kan hända att några låtar är mindre intressanta än andra, men på det stora hela är ”The Great Conspiracy” ett ganska lyckat album med en korrekt produktion och ett rätt väl levererat koncept. Titelspåret är i mitt tycke det absolut bästa spåret och annars uppskattade jag även ”Prime Evil”, ”This Must Be The Solution”, ”March Of The Tin Foil Hats”, ”One Night At The Cinema” och ”Freakshow Superstar”.

Det är nog allt jag har att säga… jag är glad att ett album som detta blivit av och det märks att Nils Patrik Johansson gått all in på det hela. Olof Palme hade säkert varit stolt vid det här laget. Gillar du Civil War, Astral Doors eller överhuvudtaget lagom episk heavy/power metal kommer du definitivt uppskatta det du hör. En rejäl dos bra musik och svensk historia är aldrig fel.

Band: Nils Patrik Johansson.

Titel: The Great Conspiracy.

Genre: Heavy/power metal.

Skivbolag: Metalville.

Releasedatum: 28 februari 2020.

Bästa spår: ”The Great Conspiracy”, ”One Night At The Cinema”, ”Freakshow Superstar”, ”This Must Be The Solution”, ”Prime Evil”, ”March Of The Tin Foil Hats”.

Betyg: 8/10

Av. Lucas LMZ Zimmermann.