Skivbolag: Napalm Records

Genre: Neue Deutsche Härte/industrial metal

Betyg: 9’5/10

Då var det äntligen dags. Ett av dom mest legendariska industrimetal-banden och grundarna till tyska musikrörelsen Neue Deutsche Härte (ny tysk hårdhet) Oomph! är tillbaka tre år senare med vad som blir deras trettonde studioalbum ”Ritual”. Antar att bara namnet låter bekant men låt oss börja med lite fakta om bandet. Oomph! grundades 1989 i tyska staden Wolfsburg och likt amerikanska Ministry började dom som ett electronica-band, från och med andra albumet ”Sperm” från 1994 började musiken utvecklas till industrimetal och det var hela NDH-grejen började. Rent musikaliskt var Neue Deutsche Härte (på tyska stavas alla substantiv med stor bokstav i början) ungefär samma typ av industrimetal som Nine Inch Nails, Ministry och Fear Factory grundade… men skillnaden är att inom Neue Deutsche Härte är att sångrösten är en mörk bas eller barytonröst och sångtexterna är i stort sätt alltid på tyska. Okej… under hela 90-talet och fram till åttonde albumet ”Wahrheit oder Pflicht” (2004) använde Oomph! texter på både tyska och engelska… men därefter började dom bara skriva låtar på tyska. Det sista Oomph! spelade in på engelska var samlingsalbumet ”Truth or Dare” (2010) som bestod av engelska varianter av låtar från skivorna ”Wahrheit oder Pflicht”, ”GlaubeLiebeTod” (2006) och ”Monster” (2008). Tro eller ej… Oomph! är dom som inspirerat bland annat Rammstein, ändå har Rammstein lyckats bli större än Oomph!

Precis som säkert många andra upptäckte jag Oomph! via Rammstein och fastnade för dom nästan direkt…. skivorna ”Ego” (2001), ”Defekt” (1995) och speciellt ”Plastik” (1999) är mina personliga favoriter. Förra albumet ”XXV” var också bra… kanske inte riktigt samma standard som dom jag precis nämnde men det gick ändå hem. Fösta uppfattningen om ”Ritual” var att det också skulle uppskattas… iallafall om man utgår ifrån första singeln ”Kein Liebeslied” som var en riktigt rivstart, troligen en av dom bästa låtarna Oomph! någonsin gjort. I början av det här året släpptes ytterligare en singel… nämligen ”Tausend Mann und ein Befehl” som kändes lite mer hårdrocksorienterad, också en bra låt. Bortsett från att man inte förstår ett ord av vad dom sjunger så går det inte att neka att det här är ett klockrent och välarbetat album… det bästa bandet har gjort senaste tiden. Bra produktion, varierat innehåll och intressanta och genomtänkta låtar. Måste jag välja favoriter får det bli ”TRRR – FCKN – HTLR”, ”Europa”, ”Phönix aus der Asche”, ”Kein Liebeslied” (som sagt) och ”Das Schweigen der Lämmer”.

Tror jag hörde nånting om att även Rammstein eventuellt skulle släppa en ny skiva… men här har dom redan en hård konkurrent. 2019 har precis börjat… men ”Ritual” är en god kandidat till att bli ett av årets bästa album. Visste innert inne att det här bara kan bli bra efter ”Kein Liebeslied”, men det här blev ändå mycket bättre än vad jag kunde förvänta mig… om du inte redan lyssnat på albumet är det ingen idé att fortsätta vänta. Sök det på Spotify direkt… du som gillar Neue Deutsche Härte kommer garanterat uppskatta det.

Av: Lucas Zimmermann.