Vid sidan av FM och deras senaste skivsläpp Synchronized väljer bandets sångare Steve Overland att släppa nytt album som solist. Scandalous är namnet på Overlands femte och kommande studioalbum som släpps den 18 september. Som jag kanske sagt tidigare så har jag lyssnat på både FM och Overland ganska länge. Overland har jag dessutom följt sedan första soloalbumet Break Away (2008) så jag har i andra ord ganska stor koll på läget. Rent musikaliskt så finns det väl inga tydliga skillnader mellan solomaterialet och FM. I grund och botten är det samma typ av gubbrock (AOR), FM kanske är lite hårdare medan Overland som solist är lite mer experimentell men dessa skillnader är ganska minimala.

Första spåret i Scandalous är Don’t Give Up som känns rätt så funkig, refrängen och bakgrundssången är riktigt skön, likaså basgången och allt det andra. En höjdpunkt redan i början, kan det bli bättre än så? Låt nummer två är Never Say Die som går över till ett lite mer bluesigt tempo. Även den har intressanta punkter och refrängen är återigen skön, men känns ändå inte lika bra som förra. Övergången till tredje låten Lost In The City är väldigt konstig. Vet inte om det har att göra med filerna jag laddat ner till datorn eller om det verkligen är meningen från början men det känns som om Never Say Die aldrig riktigt slutar utan kapas väldigt plötsligt och går över till nästa låt. Lost In The City ökar tempot ett snäpp och påminner en del om det senaste FM bjudit på. Skulle kunna vara en höjdpunkt då refrängen lyfter låten en del, men det får jag nog avgöra senare. Vad som däremot är en riktig höjdare är Closest Thing To Heaven. En låt som återgår lite till första låtens funkiga tempo och allt (då menar jag refräng, melodier, gitarrsolo, bakgrundssång osv.) är guld. Blackheart fortsätter i ett liknande mönster och kan uppfattas som lite rockigare, kanske inte riktigt samma standard som förra men ändå riktigt lyckad. Changing Time är en långsam och rätt så standard blueslåt. Även den har sina sköna stunder, solot blev lyckat och Steve själv tar några riktigt höga toner. Törs ändå inte påstå att det här är en av dom bästa låtarna.

Som vanligt när det gäller Steve Overland som solist står vi inför ett ganska varierat album med en del kreativa idéer. Det här är utan tvekan ett sidoprojekt där Steve är fri att prova på andra grejer som kanske inte riktigt passar in i FM och ska jag vara ärlig så är Scandalous mycket bättre än nya albumet med FM. Produktionen är väldigt lyckad och felfri, och vid sidan av vissa låtar som bara känns okej finns det gott om nya guldkorn Don’t Give Up, Lost In The City, Closest Thing To Heaven och Blackheart är som sagt exempel på nya guldkorn och i övrigt uppskattade jag även Unchained, The Trouble With Love, Hole In My Heart och Diamond In The Dust. Steve Overland ser i övrigt ut att vara i en väldigt fin form sångmässigt.

Du som gillar AOR i sin bästa form kommer garanterat uppskatta det du hör. Ser fram emot releasen när du som läser får möjlighet att lyssna igenom Scandalous. Visserligen vill jag inte kalla det här albumet perfekt men i allra högsta grad värt att rekommendera.

Band: Overland.

Titel: Scandalous.

Genre: AOR.

Skivbolag: Escape Music.

Releasedatum: 18 September 2020.

Bästa spår: Don’t Give Up, Lost In The City, Closest Thing To Heaven, Blackheart, Unchained, The Trouble With Love, Hole In My Heart, Diamond In The Dust.

Av: Lucas LMZ Zimmermann.