Vi har sagt det förr och vi säger det igen. Ett av de roligaste ögonblicken varje år är när helt nya band presenterar sig på marknaden. Vi älskar naturligtvis även ”det gamla gardet” men att få vara med ända från starten när ett nytt ungt hungrigt band tar sina första stapplande steg ut i karriären till vad som förhoppningsvis kommer att bli en lång resa är något alldeles extra. Dagens band Pectora har redan visserligen redan startat med ”övningskörning” i form av demon ”Burgeon Of Hate” 2014 och EP:n ”Redemption” 2017 men ”Untaken” är första fullängdaren.

Det finns två sätt att komma in som ny. Antingen kommer man in och förändrar. Gör något nytt. Rör om i gammal gryta. Det är kanske inte något vi kan beskylla Pectora för att göra. De väljer istället den andra vägen. Tar med sig sina influenser och implementerar dem med sitt eget sound. För influenser finns det gott om. Vi kan höra distinkta toner från band som Accept, Judas Priest, Iron Maiden eller Volbeat. Men när man gör det så bra som de gör spelar det ingen roll. Trots att sången ligger väldigt nära en viss James Hetfield eller att riffen inte är särskilt nyskapande.

Åtta spår bjuds vi. Låter kanske lite kort men känns rätt lagom. Det är ganska skramlig heavy metal ändå och utan större variation. Spåren är också ganska långa mellan 5-7 minuter styck. Det är riff vänligt men ändå melodiskt. Tungt men med starka refränger. Tänk en blandning mellan Metallica och Volbeat. En blandning mellan old och new school med modern produktion. Ett album som passar bäst på hög volym. Det här är ingen hissmusik.

”Untaken” är en riktig stark debut. Titelspåret den självklara förstasingeln men albumet dippar inte nämnvärt i något av de andra spåren heller. Kanske lite mer bas och lite nedtoning på sången hade lyft spåren ytterligare ett snäpp. Kanske även lite enkelspårigt. Men som debut mer än klart godkänt. Ge de här killarna några år och album så kan de komma vara uppe i samma liga som sina danska föregångare som King Diamond eller Volbeat. Jag kommer lätt hänga med på den resan.

Band: Pectora

Titel: ”Untaken”

Genre: Heavy Metal,Hard Rock

Skivbolag: Mighty Music

Releasedatum: 3/5

Bästa spår: ”Untaken”, ”Collide”

Betyg: 7/10

Pectora är:
Vocals: Kenneth Steen Jacobsen
Guitars: Morten S. Nielsen
Guitars: Søren Weiss Kristiansen
Bass: Laurids Leo Münier
Drums: Nicolas Kraunsøe Frandsen

https://www.facebook.com/Pectora/

Av: Magnus Blomqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *