Skivrecension: Possessed – Revelations Of Oblivion.

Skivbolag: Nuclear Blast.

Genre: Death/thrash metal.

Betyg: 8’5/10

Vi är nog många som har väntat på det här jättelänge… sedan återföreningen 2007 har det mest varit fokus på liveframträdanden. Men nu äntligen är amerikanska death metal-pionjärerna Possessed tillbaka med sitt tredje album, det första på över 30 år. Men innan vi säger mer om det hela är det dags för en liten historielektion. Possessed kommer från San Francisco (Kalifornien) och är det första death metal-bandet som någonsin existerade… många tror att Death var först och att det är därifrån termen ”death” metal kommer, men Possessed var faktiskt före. Frontmannen Jeff Becerra var den som kom på själva termen och bandets första demo från 1984 heter faktiskt ”Death Metal”. Även om musiken i dagsläget kan låta lite mer som thrash metal var bandets snabba låtar och mörka atmosfär nånting väldigt nytt på den tiden.

Vad som kanske får många att tro att Death var först (bortsett från bandnamnet) är troligen att Possessed splittrades strax efter att EPn ”The Eyes Of Horror” (1987) medan Death fortsatte att växa. Men faktum kvarstår… Possesseds första album ”Seven Churches” är dessutom den första death metal-skivan som någonsin släpptes och visst, Death fortsatte såklart att utveckla sin genre och skapade det vi idag kallar progressive death metal. Sedan återföreningen är Jeff Becerra den enda originalmedlemmen i bandet. Hursomhelst… skivan presenterades i början av mars med första singeln ”No More Room In Hell” som är ännu ett bevis på att mörkret och aggressiviteten än finns kvar trots att tiden har gått sedan sist. Sedan kom ”Shadowcult” som jag kände igen sedan tidigare då dom spelat låten live några gånger (iallafall enligt liveklippen jag sett på Youtube).

Tror jag upptäckte Possessed under tiden jag fortfarande gick på gymnasiet och sedan dess (för säkert 10 år sedan) har jag gått å väntat på en ny skiva med Possessed. Så glädjen man kände när ”No More Room In Hell” släpptes var enorm och tror många inbitna death metal-fans kan relatera. ”No More Room In Hell” är förresten skivas första låt (bortsett från två minuters introt innan) och efter det kommer ”Dominion” som följer ungefär samma mönster fast låter kanske lite mörkare… en klockren låt hursomhelst. Produktionen är ganska korrekt, tror inte riktigt det går att jämföra helt med varken ”Seven Churches” (1985) eller ”Beyond The Gates” (1986)… tror snarare soundet ligger halvvägs mellan dom två albumen, fast kanske lite vassare… studiomaterialet har ju hunnit utvecklas en hel del fram till nu så det är inte så konstigt. I övrigt kan man konstatera att ”Revelations Of Oblivion” är en rätt klockren comeback. Possessed är tillbaka på riktigt… osäker på om det här skulle kunna kallas death metal i nutiden, men en välskapad och intressant skiva där det händer mycker. Låtarna jag mest uppskattade var ”Shadowcult”, ”Dominion”, ”Abandoned”, ”Ritual”, ”Demon” och speciellt ”Omen”.

Med allt det här sagt kan jag med glädje konstatera att det var värt all väntan, svårt å avgöra om det här är bandets bästa album då man känner fortfarande stark nostalgi till deras klassiska skivor… men jag uppskattade såklart det jag hörde och skulle inte vara förvånad över att många andra håller med. Ska bli kul å följa bandets aktivitet och återvänder dom till Sverige ska jag naturligtvis försöka vara på plats.

Av: Lucas LMZ Zimmermann.