Skivrecension Pretty Maids – Live in Japan

Pretty Maids har verkligen varit i ropet senaste tiden. I slutet av förra året släppte dom det sitt nya och kritikerhyllade album Undress your madness. Sångaren Ronnie Atkins blev nyligen fri från sin cancer och nu kommer då live albumet Made in Japan – Back to the future world där bandet firade att det var 30 år sedan man släppte det albumet som blev bandets stora genombrott.

Skivan är inspelad i november 2018 i Tokyo och anledningen till det är enligt Ronnie Atkins att Japan är en av bandets starkaste marknader sedan 80 talet.

Jag ska erkänna att jag inte har lyssnat så mycket på Pretty Maids innan. Det var först efter jag träffade och intervjuade Chris Laney i höstas i samband att bandet släppte Undress your madness som jag fick upp ögonen ordentligt för dem men sent ska syndaren vakna.

Klockan är strax efter 5 på morgonen och jag startar bilen för att köra de drygt 3 milen till jobbet och tar då tillfället i akt att börja lyssna på live plattan som kommer den 15 maj och jag känner redan i inledande Future World hur högerfoten vill liksom tryckas ner mot golvet i bilen lite till vilket gör att jag snabbt aktiverar farthållaren för mitt körkort är rätt viktigt för mig som hårt arbetande yrkeschaufför.

Med farthållaren aktiverad kan nu fötterna röra sig fritt vilket gör att man nästan fick träningsvärk efter första genomlyssningen. Plus att arbetskamraterna på terminalen där jag lastar mitt gods tittade lite konstigt på mig när lufttrummorna lirades med stor inlevelse.

Ljudet på skivan är så klockrent att man ibland önskar att man kunde höja ljudet lite till. Man får nästan känslan att man själv är på plats och när Ronnie Atkins uppmanar publiken att sjunga med så kommer man på sig själv att man är med på noterna själv och sjunger för full hals.

När jag ändå är inne på Ronnie så måste jag nämna att han sjunger otroligt bra på skivan. Han är ett otroligt tryck i rösten och tonerna sitter där dom ska. Hans röst verkar vara som en flaska vin. Den blir bara bättre och bättre med åren.

Efter att Future world framförts i sin helhet så kommer bandet tillbaka ut på scen efter en liten paus och framför några klassiker till.

Låtarna som framförs är: Mother of all lies från Motherland, Kingmaker samt Bull´s eye från Kingmaker, Little drops of heaven från Pandemonium och sist men inte minst Sin-Decade från skivan med samma namn som avslutningsnummer.

Som ni säkert har märkt så är kärleken till denna liveskiva total. Det är en total överkörning i dom första låtarna tills man fick lugna ner sig lite i den lugna inledningen av Yellow Rain innan det är gasen i botten igen.

Man brukar snacka om den danska dynamiten men här pratar vi om en bomb av större format. Pretty Maids visar med eftertryck hur en liveskiva ska låta och jag väntar med spänning på när bandet ska ge sig ut på turné igen när pandemin är över för då ska jag göra allt för att vara på plats.

Artist: Pretty Maids

Titel: Made in Japan – Back to the future

Genre: Hårdrock

Skivbolag: Frontiers

Relesedatum: 15/5 2020

Betyg 10/10

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!