Då tog sju månader in på nya året men jag kan äntligen konstatera att årets förmodligen bästa heavy
metal platta har kommit.
För två år sedan släppte bandet plattan Apocalypse som gick rakt in på min topp 10 lista över 2018 års bästa skivor.
Nu skriver vi 2020 och återigen visar de tyska giganterna att dom håller en otroligt hög klass. Med Metal Commando och dess föregångare så har bandet hittat en lägsta nivå som är löjligt hög. Man vet helt enkelt vad man får när man trycker på play.
Man får en grym heavy metal med snabba baskaggar och en rakbladsvass sång av Ralf Scheepers.
Sett till förra skivan så är rösten lite mörkare men dra mig baklänges vilken pipa den mannen har.
Två andra skillnader sen senaste släppet är att Metal Commando något jämnare rent låtmässigt samt att Michael Ehré (Gamma Ray, Metalium) har ersatt Francesco Jovino bakom trummorna.
11 spår bjuds vi på och det är egentligen bara nästa sista låten Afterlife som inte riktigt föll mig i smaken.
Akustiska I will be gone är en trevlig överaskning på skivan. Scheepers sjunger som vanligt grymt och bandet visar att man inte behöver hårt distade gitarrer och dubbla baskaggar för att göra bra musik.
Avslutande Infinity klockar in på strax över 13 minuter. En lugn inledning går över till klassisk Primal Fear metal innan det är dags för en ny temposänkning. Låten är jäkligt bra men den borde ha tagit slut efter 9 minuter och 44 sekunder för de sista tre minnutrana känns bara som någon konstig utfyllnad. Det är stundtals ganska mäktigt men det hade inte behövt vara med.
En annan detalj som jag alltid har saknat på Primal Fears skivor är att man i princip aldrig hör Mat Sinners bas. Ljudet på Metal Commando är riktigt bra men jag saknar ändå det där lilla pricken över i:et för att full pott ska kunna delas ut.
Men betyget blir naturligtvis högt och bli inte förvånade om Primal Fear återigen hamnar på min topp 10 när året ska sammanfattas.

Av Ulf Romedahl


Artist: Primal Fear
Titel: Metal Commando
Genre Heavy metal/power metal
Skivbolag: Nuclear blast
Releasedatum 24 Juli 2020
Betyg