Amerikanska prog metal-legenderna Queensrÿche är tillbaka. Digital Noise Alliance är studioalbum nummer 16 i ordningen och det fjärde med tidigare Crimson Glory-sångaren Todd La Torre i spetsen. Är sedan länge tillbaka lite av ett Queensrÿche-fan och även om det här är ett skivsläpp jag sett fram emot hela tiden kunde jag inte låta bli att vara nervös. Fram till nu har alla de senaste albumen varit bra och i synnerhet The Verdict som jag hade äran att skriva om här sist, alltså hade jag väldigt höga förväntningar inför det hela. Första singlarna In Extremis och Forest besvarade mina förväntningar med rättvisa, men hur bra är det nya albumet? Låt oss ta reda på det.

Första spåret är såklart In-Extremis och det känns lite som säker mark både som första spår och första singel. Det är en typisk Queensrÿche-låt utan några större konstigheter, precis vad fansen av det här bandet vill ha. Bortsett från det kan jag ändå lägga till att gitarrsolot mitt i och mot slutet fick det hela att lyfta lite till. Nästa låt Chapters är ren perfektion och garanterat en av skivans höjdpunkter. Det kanske krävs lite fler lyssningar innan man till slut hajar då strukturen är ganska oförutsägbar, men när man väl hajar så går det inte att ogilla den. Gitarristernas jobb är bara för bra. Från Chapters hoppar vi nästan direkt in i tredje spåret Lost In Sorrow. Oftast gillar jag inte den här typen av drastiska övergångar som ger känslan att låtarna sitter ihop, men det går att se förbi då även Lost In Sorrow är en fullträff. Förra gången var det främst gitarrerna som fick låten att lyfta och i det här fallet är det körerna som tar över största delen av ansvaret. Dessutom är strukturen mycket mer förutsägbar så det kanske är lättare att gilla den.

På plats nummer fyra har vi Sicdeth som kan i början ge intryck av att vara en av skivans hårdaste och kanske mörkaste stunderna, men som visar sig ändå innehålla en hel del ljus och refrängen får det hela att lyfta rejält. Strax därefter har vi albumets näst längsta låt, nämligen Behind The Walls som man förväntar sig vara en händelserik historia på grund av sina 6:14 minuter. Tyvärr är den kanske inte så händelserik man förväntade sig, men är ändå intressant från början till slut och det är det som är meningen. Låt nummer sex är Nocturnal Light och precis som titeln kräver bjuder den på en hel del mörker, tycker man att förra låten inte var händelserik nog så lär man kompenseras med Nocturnal Light då det händer saker (vissa helt oväntade) i princip hela tiden. Har vi en höjdpunkt även här? Kanske.

I övrigt diggade jag Forest, kanske Realms och Out Of The Black lite extra. Svagaste punkten är Hold On som inte riktigt håller samma standard som resten av låtarna, men är ändå bra. Tormentum är längsta spåret med sin längd på ungefär 7 och en halv minuter, den bjuder på många olika moment (vissa intressanta, andra lite tråkigare) och det hela avslutas med en cover på Billy Idols klassiker Rebel Yell. Var i början beredd att såga den då jag har stor kärlek till originalet och har hört alldeles för många dåliga covers på den, men Queensrÿche lyckas ändå göra en hyfsad bra cover, troligen en av de bästa jag hört hittills. När det kommer till ljud och produktion är allting som det ska. Absolut inga klagomål där.

Har lite svårt att avgöra om jag föredrar The Verdict eller Digital Noise Alliance. Men det är bara att konstatera att vi står inför ett av årets bästa skivsläpp. Visserligen finns det någon låt mot slutet som kan vara mindre intressant än resten, men på det stora hela är det här ett lyckat skivsläpp, alltså fjärde raka vid det här laget. Vi var många som reagerade väldigt starkt på när Queensrÿche och Geoff Tate gick skilda vägar, och turbulensen det hela orsakade. Men samtidigt var det nog nödvändigt att det hände.

Efter storsäljaren Empire år 1990 lyckades bandet inte riktigt hålla nivån och skivsläppen blev bara mer och mer mediokra. Dedicated To Chaos (2011) som var sista albumet med Geoff Tate var lite av en katastrof och vi som följt bandet länge vågade inte längre förvänta oss något större, men så kom Todd La Torre in i bandet och det märks att han alltid varit ett stort Queensrÿche-fan. Han gav bandet den kreativa energin de behövde och nu har man som sagt lyckats släppa fyra bra album i sträck. Man är rädd att det lär spricka nån gång, men än så länge är det bara att njuta.

Band: Queensrÿche.

Titel: Digital Noise Alliance.

Genre: Melodic heavy/progressive metal.

Skivbolag: Century Media.

Releasedatum: 7 oktober 2022.

Lucas LMZ Zimmermann.