Ni som följt Saxon och deras senaste skivor kanske hört talas om låten Made In Belfast? En ganska passande titel för att inleda den här recensionen. Inte för att det har nånting att göra med bandet i fråga rent musikaliskt, men bandet och skivan vi ska prata om i det här fallet är faktiskt made in Belfast. Symfoniska power metal-bandet Ravenligt grundades år 2018 i Nordirland (i Belfast *som sagt) och kort senare släpptes EPn på fyra låtar End Of The World. Värt att notera är att bandet är en trio bestående av John Connor på gitarr och keyboard, Rebecca Feeney på sång och Michal Bugajski på trummor. Nu presenteras debutalbumet Project Genesis och dom fyra låtarna från EPn finns även med här, alltså är jag redan bekant med en liten del av innehållet. Musikaliskt skulle jag vilja påstå att Ravenlight ligger nånstans mellan Sirenia och Xandria, två band jag diggar starkt (speciellt det sistnämnda).

Första spåret i det här albumet är The Circle som drar igång med pampiga och smått melankoliska orkesterinslag. I förra EPn blev det tydligt att det fanns potential i Ravenlight och att Rebecca Feeney är en helt okej sångerska, bara det att hennes sånginsatser hamnade inte så mycket i fokus då (kan ha och göra med att hon fortfarande var ganska oerfaren). Men när man börjar lyssna på Project Genesis märker man att Rebecca den här gången vågat ta för sig ordentligt och det innebär då en rejäl lyftning. Nyinspelade versionen av The End Of The World (som är skivans andra spår) blev genast bättre än originalet. Näst på tur har vi låt nummer tre Sanctuary som påminner starkt om senaste Xandria (Dianne van Giersbergen-eran), fast kanske med lite mindre tekniska resurser. Vi snackar ju trots allt om ett relativt nytt band. Fjärde låten Echoes är en riktig höjdare, här sjunger Rebecca rätt passionerat (vilket är det som brukar göra den här typen av musik speciell) och keyboardmelodierna är riktigt lyckade. Words Unspoken och Where The Stars Grow (låtarna) kände jag redan till från EPn End Of The World och likt förra nyinspelade låten uppfattas dom som bättre. Where The Stars Grow är förresten en personlig favorit.

Erkänner att jag i början hade förväntningar om att höra nånting i ungefär samma nivå som EPn End Of The World, alltså nånting helt okej med en del kreativa idéer fast inte mer än så. Men med Project Genesis blev jag faktiskt glatt överraskad. Man märker av en tydlig utveckling bland bandmedlemmarna och det känns lite som om Ravenlight lyckats definiera klart det sound dom var ute efter. Förutom dom låtarna jag redan nämnde som favoriter vill jag passa på att även uppmärksamma Strong Enough To Fall, Edenfall och The Spell som favoriter. Albumets svagaste punkt får bli trummorna, det låter som om man använt ett el-trumset och dom känns inte av nå större. Gitarrljudet kändes också ganska halvdant men i övrigt är det mesta välbalanserat (förutom trummorna som sagt).

Fortsätter bandet utvecklas skulle dom i framtiden kunna bli ett tungt namn i genren. Ravenlight är en bra bit på väg och du som gillar Nightwish, Xandria, Sirenia, Visions Of Atlantis och andra band med liknande sound kanske kommer uppskatta det du hör. Jag ser iallafall fram emot att få följa det här bandet och höra mer i framtiden.

Band: Ravenlight.

Titel: Project Genesis.

Genre: Symphonic power metal.

Skivbolag: Novus Records.

Bästa spår: Echoes, Where The Stars Grow, Edenfall, The Spell, Strong Enough To Fall.

Betyg:

Av: Lucas LMZ Zimmermann.