Skivbolag: AFM

Genre: Symphonic/melodic power metal

Betyg: 10/10

Och efter ”Into The Legend” står vi nu inför ett nytt Rhapsody Of Fire utan både Luca Turilli och Fabio Lione… nånting som för några år sedan var helt otänkbart. Vi som lyssnat på det här italienska symphonic power metal-bandet länge hade väl mer eller mindre vant oss vid ett Rhapsody Of Fire utan monstergitarristen Luca Turilli och det var ingen större tvekan om att det fortfarande var Rhapsody Of Fire eftersom sångaren Fabio Lione (som varit med sedan skivdebuten ”Legendary Tales” år 1997) fortfarande var kvar i bandet. Men sedan hände det många var rädda för… nämligen att Fabio Lione hoppade av. Sedan dess tyckte jag (och säkert många fler) att Rhapsody Of Fire var över. Känns numera som om nutidens Angra blivit nutidens Rhapsody Of Fire då Fabio Lione valt att bli deras sångare och även musikmässigt låter Angras två senaste album som en Rhapsody Of Fire-kopia.

Därefter blev det klart att Giacomo Voli skulle ta över som ny sångare i Rhapsody Of Fire och första intrycket var inte helt positivt. Man gjorde nya studioversioner av Rhapsody Of Fire-låtar med Voli på sång och det kändes lite som om dom bara nöjt sig med att ladda upp samma audiospår på nytt, men med Volis röst istället för Liones. Samtidigt har Turilli och Lione återförenats i nånting som heter Turilli/Lione Rhapsody… det var då meningen i början att dom skulle återförenas med klassiska Rhapsody-medlemmar för att turnera och spela tillsammans en sista gång (det var så det var sagt) men tydligen ser dom inte ut att veta hur dom ska ha det. Hursomhelst… ”The Eight Mountain” (som är namnet på det här nya albumet) anonserades med pampiga spåret ”The Legend Goes On” som i mitt tycke blev bättre än förväntat. Visserligen har det hela ingenting att göra med klassiska Rhapsody Of Fire men en moderniserad och uppfräschad variant som garanterat går hem hos alla inbitna power metal-fans. ”Rain Of Fury” blev också en väldigt lyckad låt som fick mig att längta efter att få höra resten av skivan.

Efter ett kort intro öppnar bandet eld direkt med ”Seven Heroic Deeds” som är ett hårt slag i bordet där bandet säger tydligt ”vi lever än och kan fortfarande leverera bra musik”. Därefter kommer låtarna man redan kände igen och efter ”White Wizard” blev det väldigt nära glädjetårar. Hade en känsla av att det här skulle vara bra men är ändå rätt chockad… ”The Eight Mountain” är klart mycket mer än vad jag förväntade mig.

Okej… i början kunde man reagera en aning negativt på det rätt platta gitarrsoundet, men lyssnar man vidare inser man att soundet i sin helhet funkar utmärkt… allting är välbalanserat och även om Giacomo Voli inte är ett dugg lik Lione kan man inte neka att han är en bra sångare. Innehållet är så varierat och välarbetat att det går bara inte att distrahera sig medan man lyssnar… det är såhär ett bra power metal-album ska vara. Må hända att jag tycker alla låtar här är jättebra… men det finns ändå några specifika låtar som jag tycker är värda att nämna, då snackar jag om ”White Wizard”, ”The Wind, The Rain And The Moon”, ”March Against The Tyrant”, ”The Legend Goes On”, ”Tales Of A Hero’s Fate” och ”Warrior Heart”… dom är minst sagt guld.

Med allt det här kan vi glatt konstatera att en ny era inom Rhapsody Of Fire har börjat… en ny spännande era. Även om det här känns mera som ett nytt band som precis debuterat än som ett legendariskt band från norra Italien som varit med och skapat symphonic power metal är jag ganska säker på att många kommer sluta sakna Lione och Turilli efter att ha lyssnat igenom ”The Eight Mountain”. Jag är i chock… det här var liksom bland det sista jag förväntade mig efter den tråkiga nyheten om Fabio Liones avhopp. Här finns det fortfarande mycket potential och jag ser fram emot att höra mer av den här nya konstellationen. Även om det finns några små aspekter som hade kunnat vara lite bättre är ”The Eight Mountain” värt ett toppbetyg. Du som lyssnat länge på Rhapsody Of Fire och älskar allt som har att göra med symphonic power metal kommer garanterat älska det här… bara lyssna och njut!

Av: Lucas Zimmermann.