Det är i stort sett på dagen ett år sedan Ronnie släppte albumet ”One Shot” som tog en välförtjänt plats på undertecknads topp 20 lista över 2021 bästa album. Men redan när ”One Shot” släpptes så gick det rykten om att det jobbades för fullt med en uppföljare. Ronnie lider som många av er redan vet av en obotlig cancer och nu är äntligen ”Make It Count” här.

Precis som på ”One Shot” så har Ronnie jobbat med producenten och bandkompisen från Pretty Maids, Chris Laney. Övriga musiker på skivan är bland annat Pontus Norgren, Pontus Egberg, Allan Sørensen och Olliver Hartman. Det första som slår mig efter första genomlyssningen är kvalitén på låtarna. Det är utan tvekan imponerande att få till två grymma album med den svåra diagnosen i kroppen och inte riktigt veta hur långt man har kvar. Att göra detta under rådande omständigheter plus att det har varit en pandemi förtjänar nästan en bragdmedalj.

Musikaliskt går skivan i samma stuk som dess föregångare. Det är melodiskt rock i sann Ronnie-anda men det finns även andra grymma grejer som duon Atkins/Laney fått in. Det finns hårdare och snabbare inslag i ”Blood Cries Out”, starka refränger i bland annat ”Unsung Heroes” som fastnar direkt samt storslagna arrangemang i ”Rising Tide”. Dock hade jag kunnat vara utan det underliga gitarrljudet på slutet som låter som indisk sitar.

Make It Count har det mesta men jag saknar den där riktiga topplåten som fanns på ”One Shot”.
Summa summarum så är ”Make It Count” en riktigt bra skiva. Det finns mycket kvalitet och några starka låtar men jag håller ändå föregångaren One shot som något bättre. Materialet där är helt enkelt liiiiite starkare men marginalen är hårfin. Skulle detta bli Ronnies sista skiva så går han verkligen ut med flaggan i topp.

Artist: Ronnie Atkins
Titel: Make It Count
Relesedatum: 18 mars 2022
Skivbolag: Frontiers
Bästa spår: Make It Count, Unsung Heroes, Rising Tide, Grace

Av Ulf Romedahl