Snart är det dags för kanske ett av årets mest väntade skivsläpp. Svenska Sabaton (Faluns stora stolthet) är snart aktuella med sitt tionde studioalbum The War To End All Wars. Må hända att vissa uppfattar det här skivsläppet som något kontroversiellt med tanke på tuffa tiderna vi lever i Europa, men innan nån hinner komma på tanken att spy galla över Sabaton om saken vill jag passa på att konstatera att konceptet i det här studioalbumet handlar om en helt annan tid med helt andra förutsättningar och bandet har öppet tagit avstånd från Putin och hans invasion av Ukraina. Nog pratat om politik, låt oss gå över till det musikaliska och albumets koncept.

The War To End All Wars har (likt förra albumet) som koncept Första Världskriget. Man skulle kunna se det som en fortsättning av The Great War (2019). Låtarna handlar bland annat om Skotten i Sarajevo, Stosstruppen, krigshjältinnan Milunka Savić, Julfreden 1914, Tredje slaget vid Doiran, Versaillesfreden osv. Redan vid slutet av förra året presenterades första singeln Christmas Truce och i början av januari samt början av februari kom de två andra singlarna Soldier Of Heaven och The Unkillable Soldier. Den förstnämnda är i mitt tycke en av dom bästa låtarna Sabaton någonsin gjort, där fick de till nånting som låter mörkt, episkt och melankoliskt på samma gång, en häftig och väldigt attraktiv kontrast. Den sistnämnda var också rätt lyckad, dock ingenting direkt nyskapande när det gäller Sabaton. Däremot Soldier Of Heaven blev inte särskilt övertygande, idén är intressant men låten saknar lite mer kraft för att lyfta. Vad har jag att säga om resten av albumet? Låt oss ta reda på mer.

The War To End All Wars inleder med första låten Sarajevo som bjuder på en kombination av episka körer, power metal och lite spoken word i bakgrunden. Knappast någon ny idé egentligen, blev påmind av albumet The Art Of War (2008) som tillsammans med Coat Of Arms är än idag Sabatons bästa album. Stormtroopers ökar tempot och innehåller ganska tydliga symfoniska element början. Annars är det en typisk Sabatonlåt med sin typiska vers, brygga och refräng. Strukturen är trots allt rätt attraktiv och ganska passande när det kommer till låtens ämne, alltså Stosstruppen. Näst på tur är Dreadnought som drar ner tempot och kan ge vissa Manowar-vibbar, refrängen är ganska lyckad men annars vill jag inte påstå att just den här låten hör till det starkaste i albumet. Alldeles för förutsägbar i strukturen. Låt nummer fyra och fem (The Unkillable Soldier och Soldier Of Heaven) känner vi redan till och dom har jag redan kommenterat, så jag tycker vi går över direkt till låt nummer sex Hellfighters, som ser ut att vara bland det hårdaste vi får höra. Låten inleder med aggressiva riff som kan påminna lite om Legions eller Speed Of Light med Stratovarius, kyrkklockan i refrängen ger det hela en intressant touch och även om generella strukturen inte är nånting särskilt märkvärdigt går det inte att ogilla låten.

Starkaste spåren den här gången får bli The Unkillable Soldier, The Valley Of Death, Sarajevo, kanske Hellfighters och Christmas Truce. Det svagaste är däremot Dreadnought, Soldier Of Heaven, Race To The Sea och speciellt Lady Of The Dark. Antingen så känns dom ofärdiga och förutsägbara eller påminner alldeles för mycket om äldre låtar, och den sistnämnda kändes både platt och opassande. Produktionen är bra och välbalanserad, bättre än i andra album så där finns det inte så mycket mer att säga. När det kommer till bandmedlemmarnas individuella insatser så är allting sig likt, insatserna är inspirerade och alla är i toppform.

Hade förväntat mig lite fler låtar i samma nivå som Christmas Truce och kanske lite nya fräscha musikaliska idéer. Tyvärr blev det inget sånt så det vi har i The War To End All Wars är det gamla vanliga vi förknippar Sabaton med. Med det sagt lär trogna fansen vara nöjda och har all anledning att se fram emot morgondagen då alstret släpps. För egen del kan jag konstatera att det jag nyss hörde låter bra och det finns uppenbarligen nya guldkorn jag gärna inkluderar i mina spellistor, men kan inte alls påstå att vi står inför ett nytt musikaliskt mästerverk. Det är allt jag har att säga om det hela, ska bli kul att se vad alla andra tycker från och med imorgon.

Band: Sabaton.

Titel: The War To End All Wars.

Genre: Power metal.

Skivbolag: Nuclear Blast.

Releasedatum: 4 mars 2022.

Lucas LMZ Zimmermann.