Skivbolad: Refuse to Lose Music

Genre: Alternative/nu metal/post-grunge

Betyg: 8/10

Saliva kommer från Memphis (USA) och har varit aktiva sedan 1996, antar att dom är lite småkända här i Sverige eller åtminstone bandets förra sångare Josey Scott då han sjöng duett med Nickelback’s Chad Kroeger i låten ”Hero”, som blev en del av soundtracket i filmen ”Spiderman 2”. Musikaliskt har bandet lirat allt från nu metal till hårdrock, alternative metal/rock, rapcore och post-grunge… och några av deras kändaste låtar är bland annat ”Click Click Boom”, ”Ladies and Gentlemen”, ”Rest In Pieces”, ”Broken Sunday” och kanske ”Raise Up” då den var med som soundtrack i TV-spelet ”Urban Freestyle Soccer” (2003). År 2011 hoppade Josey Scott av och blev året därpå ersatt av Bobby Amaru på sång… även om jag tyckte Scott var cool och svår att ersätta måste jag ändåsäga att Saliva haft tur då Amaru också är en bra sångare, en perfekt ersättare i andra ord. Hursomhelst är Saliva aktuella i år med deras elfte platta ”10 Lives” (det fjärde med Amaru på sång) som släpptes förra månaden, och det är naturligtvis plattan jag hade tänkt skriva om. 

Hittills har Saliva släppt bra grejer… bortsett från ”Survival Of The Sickest” (2004) för min del, men annars har jag väl ingenting ont att säga om resten av diskografin… kan visserligen vara på grund av nostalgi, jag hade ju som sagt en nu metal-period i tonåren. På tal om ”10 Lives” kan jag börja med att säga att första intrycket på den här plattan var inte särskilt positivt. Hittills är första och enda singeln ”Some Thing About Love” som är en ganska dålig låt, och av någon märklig anledning dyker den låten upp två gånger i skivan bara det att första varianten heter ”Some Shit About Love” (”Some Thing About Love” slutar skivan med)… förstår mig inte på tanken bakom det hela, känns rätt korkat… eller jag vet inte, kanske var menat som ett dåligt skämt. 

I övrigt skulle man kunna säga att vi står inför en klassisk Saliva-platta med varierat innehåll, samtidigt som det finns klassiska nu metal-låtar som typ ”Close To The Ledge”, ”When I’m Gone” eller ”Only The Strong Survive” finns det även mer alternative rock-orienterade låtar som ”Helpless”, ”Gone Away” eller ”One More Night” och så har vi Epidemic som påminner väldigt mycket om senaste Alice In Chains. Produktionen är bra… bra gitarrer, bra sånginsatser och trummorna kanske hamnar lite i andra plan, men man känner ändå av dom utan tvekan. Finns det någon annan låt jag gärna uppmärksammar får det nog bli ”The Warning” på grund av budskapet och skivans enda svaga punkter får nog bli ”Some Thing About Love” (behöver nog inte nämna ”Some Shit About Love” då detär samma låt) och ”Make Me Famous”.

Med allt det här sagt kan jag bara konstatera att ”10 Lives” är precis den typen av skiva man förväntar sig av Saliva, jag som lyssnat på dom sedan jag var typ 16-17 fick en hel del nostalgiska känslor och du som gillar old school nu metal, alternative rock eller post-grunge lär definitivt gilla det här albumet. Så ja… Saliva håller sig bergfast till soundet som alltid identifierat dom (till skillnad från andra) och dom kan fortfarande leverera bra grejer. 

Av: Lucas Zimmermann