Varning för gubbrock!

Ja det är lika bra att vi är ärliga från början. Söker du nytt, ungt och annorlunda kan du sluta läsa här. Det finns nämligen inget sådant alls på ”Space Between”. Det här är rock, det här är gubbar som sett ett och annat ansikte genom åren och det här är modell 1A American Rock. På gränsen till Country Rock. Johan Falk hade nog t.om uttryck sig: nämen vad fan! det är Country Rock! Ja ni får döma själva. Det pendlar nämligen mellan tunga riff och lägerelds sing a long.

Oavsett vilket så är det förbannat bra! Överaskande bra. Eller egentligen som vi redan berört. De här gubbarna borde leverera. Men vi har sett det många gånger förr. Gammal kan ibland också vara trött, omotiverade och vet helt enkelt inte när det är dags att lägga av. Jag hade trots att jag hört singlarna ingen som helst förväntning att Sammy Hagar med vänner 2019 skulle leverera i denna klassen.

Vi öppnar med ett riktigt Bon Jovi influerat gitarrackord. Faktiskt direkt snodd från ”In These Arms”. Sammy tar i från tårna direkt från start och även om gitarren ligger kvar övergår det mer till bluesrock än Bon Jovi. Bra start! Spår två ”Full Circle Jam” bjuder på gung. Känns precis som titeln antyder på lek, spontanitet och glädje. ”Can’t Hang”, tredje spåret är countryinspererad. Hade suttit som ett smäck som ledmotiv till valfri nyproducerad westernfilm. Spår fyra ”Wide Open Space” startar med keyboard passande nog men övergår snabbt till klassisk akustiskt gitarr American Rock. Snyggt med den elektriska gitarren i bakgrunden som förstärker men aldrig tar över.

Dags att vakna! Perfekt placerad på albumet kommer ”Free Man” som fem. Här är det inget akustiskt, ingen lek. Nu bjuds vi på tunggung! Otroligt uppfräschande som lyfter upp albumet från att köra ner i ett klassiskt dike. Sammys röst passar lika väl här men det är gitarrens elakt dovt ljudande riff och en klassiskt enkel refräng dom gör låten. I spår sju lyckas de förvåna er recensent. Nästan så man tappar garden lite. För här har de ”snott” Göran Fritzsons keyboard intro till ”Sommartider” utan att skämmas det minsta! Eller ja, jag förstår att de nog aldrig hört hans namn eller sången om den svenska favoritårstiden men lyssna och ni kommer förstå. Från tungt till nästan lite poppigt. Under tre minuter som det ska vara och med en enkel refräng. Hade Per Gessle någonsin skrivit rock hade det låtit precis så här.

”No Worries” är en låt som förutom att den nog speglar Sammys liv rätt bra bjuder på Aerosmith gung med körrefräng. Enkel rock låt men skön! Kraftiga Rolling Stones vibbar. Lagom placerad i slutet av albumet vilket medför att intresset hålls uppe. Vilket classic rock dängan ”Trust Fund Baby” som följer är röjarrock som tar tonen från föregående spår och drar upp såväl tempo som volym till 11 vilket får recensenten att spela såväl gitarr som trummor i luften. Igenkänningsfaktorn finns där men den fastnar på tungan. Lyckas inte värka fram den. Kort underbart solo får vi som övergår i en skön melodisk passage innan låten fortsätter bjuda upp mot skivans mäktigaste avslutning. Den här kommer avsluta varje show utan tvekan!

I spår nio ”Affirmation” hittar de rakt in i eder recensents hjärta. Är det något jag är svag för är det den där underbara drivande basen! Jag faller som en fura! Kombinerat med en stygg gitarr och en underbart lagom orgelton i bakgrunden och enkel taktfast trumspel. Jag är knockad och förälskad. Albumets bästa spår! Som näst sista spår. Helt otroligt.

”Hey Hey” (Without Greed) avslutar. En ganska enkel countryrock dänga utan några stora överaskningar. En skön låt helt enkelt. Ganska gott att få varva ner på slutet och få samla intrycken lite. För intryck är vad det här albumet bjuder på. Trots sin enkelhet, trots att Sammy faktiskt blir 72 år senare i år och trots att albumet kan beskyllas som just gubbrockig är det just genialiteten att inte krångla till det som vinner mig över. Det kan verkligen låta så här tradionellt och ändå vara helt fantastiskt bra. För det är vad det här albumet är. Slutbetyget växer också efter ett antal genomlyssningar. Hade jag skrivit de här raderna i fredags när albumet släpptes hade vi hamnat runt 7/8 strecket. Men jag kommer slutligen dänga till med hela nio! Så riv av varningslapparna och ta dig an albumet för vad det är. I bland är gammal äldst helt enkelt.
Band: Sammy Hagar & The Circle
Titel: Space Between
Genre: Classic Rock, Country Rock, American Rock
Skivbolag: BMG Rights Managment U.S
Releasedatum: 2019-05-10
Bästa spår: Affirmation, Trust Funď Baby, Free Man
Betyg: 9/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *