Skivbolag: Nuclear Blast

Genre: Groove/thrash/death metal

Betyg: 8/10

Max Cavalera och sitt Soulfly är tillbaka med elfte albumet ”Ritual” som släpptes nyligen. 
Soulfly skulle man kunna säga har en ganska blandad diskografi med allt från rätt klockrena till mediokra eller dåliga låtar. 
Genremässigt är det svårt att sätta Soulfly inom en specifik genre, till och med svårare än Sepultura kan jag tycka…. dom kanske började som ett nu metal-band i slutet av 90-talet, men har fram till nu lagt till alla möjliga inslag av bland annat alternative metal, thrash metal, groove metal, rap metal, hardcore, death metal, black metal, doom metal, flamenco, tribal och world music. Senaste albumen kanske blivit lite mer groove/death metal-orienterade… men fortfarande med en del inslag från äldre album.

Återigen har vi lite gästinsatser… den här gången i form av Randy Blythe (Lamb Of God) och Ross Dolan (Immolation). 
Det hela börjar med titelspåret som gav lite ”Primitive”-vibbar… en helt okej början, men låten där på (”Dead Behind The Eyes”) är nog lite mer av en höjdare… erkänner att Lamb Of God inte riktigt är min kopp te, men hans insatser var rätt lyckade och i övrigt finns det en del intressanta element att avnjuta i låten. 
I övrigt så står vi inför ett väldigt stabilt Soulfly som erbjuder cirka 45 minuter av varierade riff, varierat innehåll med inslag av en ganska bred del av Soulfly’s epoker och inspirerade insatser… tror jag aldrig hört Zyon Cavalera så inspirerad som nu bakom trummorna och Marc Rizzo är träffsäker i alla gitarrsolon han klämmer in. 
Produktionen är minst sagt felfri… förmodligen den bästa på länge. Ska jag välja favoritlåtar så kan jag väl säga att jag fastnade främst för ”Demonized”, ”Dead Behind The Eyes” (som jag kanske sa tidigare), ”Evil Empowered”, ”Bite The Bullet” och kanske ”Under Rapture” (blev en intressant kontrast med Ross mörka growl). Mitt i alltihopa dyker ”Feedback!” upp med värsta Motörhead-riffet, har svårt att avgöra om den låten är bra eller dålig… men väldigt oväntad.

Med allt det här sagt kan vi nog konstatera att vi kanske står inför vad som kan vara Soulfly’s bästa album på länge, förra albumet var bra det med men ”Ritual” känns lite bättre. Max Cavalera visar att han fortfarande är väldigt kreativ och jag upprepar… tror inte jag har hört bandet så inspirerat som nu. 

Av: Lucas Zimmermann