Det händer mellan varven att man upptäcker ett nytt band som man så småningom fastnar för… det här bandet vi ska skriva om är iallafall nytt för min del då jag aldrig tidigare hört talas om dom. Gissar att dom kanske även är nya för dig som läser (eller inte) då dom är som störst inom tyskspråkiga länderna, men iallafall… vilka är Subway To Sally? Jo… dom grundades i början av 90-talet i Potsdam (Tyskland) och spelar folk metal. I början var deras musik dock mer folk-rock orienterad och texterna var för det mesta på engelska (texter som skrevs av engelskspråkiga vänner till bandet), därefter började bandet lägga till starka inslag av symfonisk metal, gothic metal, industrimetal och ibland även orientalisk folkmusik. Till en början ville dom prova på att använda latin och gäliska språk till texterna men skriver numera enbart texter på modersmålet (tyska). Enligt vad jag kan se skulle jag gissa på att bandets kändaste låt är ”Eisblumen” från albumet ”Nord Nord Ost” (2005) med tanke på att två artister gjort cover på den… bland annat det rätt så stora poprockbandet Eisblume (vilket gjorde dom till ett känt hatobjekt bland STS-fans) och gothic metal-bandet Lord Of The Lost.

Då det här bandet var nytt för mig var jag tvungen att lyssna lite på deras äldre material innan jag gick all-in med ”HEY!” (som det här nya albumet heter förresten) och dom verkar ha en hel del rätt klockrena grejer. Lyssnar man på ”HEY!” kan man höra att dom bygger vidare på det dom skapat i senare material, rent musikaliskt skulle jag nog säga att dom rör sig mellan folk metal, heavy metal, power metal, symfonisk metal och alternative metal… vi räknar även med gästsång i tre låtar… i den ena är det snack om Chris Harms (Lord Of The Lost) och i den andra Syrah och i den tredje gästar Dero Goi (Oomph!). Produktionen är utan tvekan bra och det märks att dom här typerna vet vad dom gör… dom har ju bevisligen mycket erfarenhet i branschen. Låtarna jag mest uppskattade är ”Königin der Käfer”, ”Am tiefen See” (med sitt intro ”Anna’s Theme”), ”Messias”, ”Imperator Rex Graecorum” och speciellt ” Bis die Welt auseinanderbricht”… men egentligen gillade jag allt jag hörde, bortsett från det onödiga titelspåret som känns simpelt och enformigt… sångtexten är dessutom bara ett ”na na na” hela vägen.

Må hända att det saknas lite mer glöd för att få ”HEY!” till ett toppbetyg, men jag är ändå riktigt nöjd med det jag hörde och Subway To Sally blir från och med nu ett av banden jag kommer vilja lyssna på regelbundet. För dig som är ute efter bra hårdrock på tyska eller gillar allt som har att göra med folk metal är Subway To Sally och ”HEY!” ett bra alternativ värt att lyssna på, övriga diskografin med bandet (förutom kanske det allra första) är också värt att lyssna igenom.

Band: Subway To Sally

Titel ”HEY!”

Genre: Folk metal.

Skivbolag: StS Entretainment.

Releasedatum: 8 mars 2019.

Bästa spår: ”Königin der Käfer”, ”Am tiefen See”, ”Messias”, ”Imperator Rex Graecorum”, ” Bis die Welt auseinanderbricht”.

Betyg: 8’5/10

Lucas LMZ Zimmermann