Swallow the Sun med sitt senaste släpp When a Shadow is Forced into the Light, som efterträder trippel albumet Song’s from the North I, II & III, 2015. Vilket var uppskattad och en milstolpe i deras karriär. De spelar den atmosfäriska stilen Death-Doom, så det är långsamt, blandad growl och clean med ner stämda instrument så det går genom golvet. På det här albumet så är det lugna partier med sina mer distade delar. Med sina 8 spår och tid på 52 minuter så är det ett riktigt kort album i jämförelse men likväl välgjort, melodiskt och med en rik atmosfär.

Det börjar med titel spåret som börjar i lugn takt som sätter prägel på resten av skivan, väldigt karismatiskt med stråket som fyller upp. Akustiska gitarren passar verkligen in. Fortsätter i samma stil, men alla låtar har sitt att ge utan att bli för lika. Mycket dynamik och en riktig vacker ljudvägg att lyssna på, får en att sitta och njuta för en stund i ro.

Ett suveränt album som är verkligen värt att lyssna på, välgjort och en njutning att gå igenom. Bra redigering och mixing som gav ett välljudande resultat. En värdig efterträdare till Song’s from the North.

Passar dem som gillar Ghost Brigade, My Dying Bride och Katatonia.

Bästa spår: When a Shadow Is Forced into the Light, Firelights, Stone Wings

Skivbolag: Century Media Records

Betyg: 7/10

av: Robin ’Gråben’ Gustafsson