Tarja Turunen (mest känd som före detta sångeskan i Nightwish) är, som säkert många känner till, aktuell med nya albumet ”In The Raw”. Själv har jag inte följt Tarja särskilt noga på sistone, kan ha å göra med att förra rockalbumet ”The Shadow Self” blev lite av en besvikelse för min del, men innan det här året är slut ska jag kanske passa på att öppna mun och säga mitt om det nya. Tarja har trots allt varit med och bidragit till bästa Nightwish-tiden och dessa album hon släppt med just Nightwish avnjuter jag fortfarande väldigt ofta… passar perfekt till vintertider. Okej… Anette och Floor har också gjort bra ifrån sig i Nightwish men som sagt, Tarjas tid förblir oslagbar… inte bara när det gäller Nightwish.

Iallafall… ”In The Raw” börjar med ”Dead Promises” där Björn ”Speed” strid (Soilwork/The Night Flight Orchestra) är med och gästar, en låt som påminner ganska starkt om hennes tid i Nightwish och är därför en ganska klockren början. ”Goodbye Stranger”, med Cristina Scabbia (Lacuna Coil) som gäst, kan ha en del intressanta element men varken jättebra eller dålig. ”Tears In The Rain” höjer nivån på nytt och ”Railroads” är en sann höjdpunkt utan tvekan. ”You And I” tycks vara en standard ballad som inte riktigt håller nivån och låten därpå känns som någon typ av halvinstrumentalt medley där Tarja visar en del opera-skills… rätt intressant. En annan höjdpunkt värd att uppmärksamma är ”Silent Masquerade” med Tommy Karevik på gästsång… ännu en guldklimp som påminner starkt om gamla Nightwish. ”Shadowplay” var också klockren. Produktionen finns det inte så mycket att kommentera om… rätt felfri och på det stora hela är det en klar förbättring från halvmediokra föregångaren ”The Shadow Self”. Alla insatser är klockrena… Tarja låter mer inspirerad än någonsin och innehållet är intressant och händelserik. ”In The Raw” var precis det jag behövde för att få tillbaka intresset för Tarja.

Må hända att det finns en del mindre intressanta låtar nånstans i första halvan men det är bara småsaker som man lätt glömmer bort ju mer man lyssnar vidare. Du som inte vart så nöjd ”The Shadow Self” borde definitivt ge ”In The Raw” en chans.

Band: Tarja.

Titel: ”In The Raw”

Genre: Symphonic metal.

Skivbolag: earMUSIC.

Releasedatum: 30 augusti 2019.

Bästa spår: ”Dead Promises”, ”Railroads”, ”Shadow Play”, ”Silent Masquerade”, ”The Golden Chamber: Awaken / Loputon yö / Alchemy”, ”Tears In Rain”, ”Silent Masquerade”.

Betyg: 8/10.

Lucas LMZ Zimmermann.