Det italienska bandet Temperance sjunde album är det första med sångerskan Kristin Starkey. 
Kristin med sin bakgrund som operasångerska bringar verkligen någonting extra till bandet. Hon har i vanlig sång en härlig alt-stämma och de operapartier hon sjunger är verkligen fantastiska och extremt passande i genren. Sällan har jag dock hört det genomföras på ett lika övertygande sätt.

”Hermitage – Daruma’s Eye Pt. 2” är i allra högsta realitet ett konceptalbum. Med körer, smattrande trummor och storslagna melodier målar Temperance upp en underbar episk saga. I historian slungas  huvudkaraktären Victor rakt in i en magisk realm med hjälp av en magisk docka med tvivelaktiga motiv. Det blir så klart upp till Victor att avgöra världen Hermitages öde och rädda den från stundande fara och mörker.

”Daruma”, öppningsspåret är storslaget imponerande och med en refräng som fastnar i hjärnan. Det är inte svårt att dra paralleller till bandet Ayreon, från vilket Arjen Lucassen medverkar både med gitarr på Daruma och som berättarröst albumet igenom.

I låt nummer fyra, ”Welcome to Hermitage”, gästsjunger både Fabienne Erni från Eluveite och Laura Fella från Faun. Att ha så många skickliga röster med på albumet ger en känsla av liv åt fantasivärlden Hermitage och får den att kännas större och mer etablerad. Musiken växlar hela tiden karaktär vilket håller lyssnaren intresse fängslat från början till slut och allt är skickligt utfört och väl genomtänkt. Det är vanligt att alltför tekniskt kunniga band tappar en del av sin nerv och misslyckas med att uttrycka ett djup, som om de går vilse i just det tekniska och glöden för själva musiken slocknar; något som verkligen inte kan sägas om Temperance. Glöden finns där hela tiden.

Behöver också nämna Kristins strålande insats i att ge liv åt antagonisten i historian, den magiskt bevandrade Annigan som i sitt vanvett hotar att störta Hermitage i fördärvet. Hennes inlevelse är helt och hållet klockren.

Det måste erkännas att utöver några otroliga upplevelser av att lyssna på Ayreon i en god väns bil, så har jag alltid varit väldigt skeptisk gentemot symfonisk metal. Jag har konstaterat att det ofta är pretentiöst och förmodat att man antingen måste nörda ned sig i tekniskt kunnande eller gilla lättsmälta saker som Nightwish för att få ut något av genren. Med den här recensionen får jag dock erkänna mig slutgiltigt överbevisad och besegrad. Temperance har med Hermitage – Daruma’s Eye Pt 2 gjort mig till ett helhjärtat fan, hatten av för dem och missa för allt i världen inte att lyssna på detta guldkorn.

Band: Temperance
Releasedatum: 2023-10-20
Album: ”Hermitage – Daruma’s Eye Pt. 2”
Bolag: Napalm Records
Genre: Power metal, symphonic metal

Betyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *