Ingen hemlighet längre att amerikanska thrash metal-legendarerna Testament är albumaktuella. Titans Of Creation är namnet på trettonde alstret med samma gäng som tidigare bjudit på pärlor som Practice What You Preach (1989), The New Order (1988), Souls Of Black (1990) och The Gathering (1999). Hittills har bandets diskografi varit rätt så stabil och trogen soundet som gjorde dom stora, även i nyare alster som Dark Roots Of Earth (2012) och senaste Brotherhood Of The Snake (2016). Så vi som följt bandet ett tag nu vet nog redan vad som väntar i det nya, långt innan vi ens hört första singlarna.

Testament öppnar eld direkt med Children Of The Next Level. En ganska typisk thrash metal-låt som visar tydligt att Testament står stabilt där dom alltid varit. WWIII är lite av samma sak. Dream Deceiver sänker tempot en aning och har en ganska catchig refräng. Troligen den jag mest gillade av dom tre första. Night Of The Witch skulle kunna vara bland det mest aggressiva vi kommer höra… en låt som växlar flitigt mellan snabbt och tungt, och Chuck Billy vågar sig på screams i refrängen… vilket ger låten en viss thrashcore-touch. För att variera går vi sedan över till City Of Angels som är stundtals melodisk. Rätt intressant kombination. Ishtar’s Gate bjuder på thrash metal med en Mellanöstern-touch i bakgrunden.

Ska jag vara ärlig så går mina känslor isär… okej, Titans Of Creation är ett bra album med bra produktion och det är bara positivt att ett legendariskt band som Testament fortfarande kan leverera ösigt material. Men i senare tid har jag haft en känsla av att dom upprepar sig. Det finns visserligen försök att variera och introducera nya element i musiken men man kommer tyvärr inte ifrån att det kan låta väldigt enformigt i vissa punkter. Nu ska vi dock inte vara helt negativa då det finns en del nya guldkorn värda att plocka. Mina favoriter är Code Of Hammurabi, Night Of The Witch, City Of Angels, Dream Deceiver och Ishtar’s Gate.

Kort sagt… det finns en risk att Titans Of Creation känns enformig och kastar man ifrån sig fanatismen för att vara helt objektiv så går det inte att neka att Testament inte riktigt är i toppform när det gäller nya idéer och ger därför intryck av att dom upprepar sig. Men trots allt är Titans Of Creation ett godkänt album. Jakten på att vara innovativ brukar sluta i antingen mästerverk eller fiasko, vågar man inte ta det steget är det kanske bäst att hålla sig inom komfortzonen.

Band: Testament.

Titel: Titans Of Creation.

Genre: Thrash metal.

Skivbolag: Nuclear Blast.

Releasedatum: 3 april 2020.

Bästa spår: Code Of Hammurabi, Night Of The Witch, City Of Angels, Dream Deceiver, Ishtar’s Gate.

Betyg: 7/10.

Av. Lucas LMZ Zimmermann.