Vampyrerna från Helsingfors är tillbaka igen… ingen tvekan om att jag pratar om The 69 Eyes och deras nya alster ”West End” som släpptes så sent som igår. The 69 Eyes har funnits sedan 1989 och i början var dom kända som ett sleaze rock/glam metal-band med influenser av bland annat Mötley Crüe, The Stooges, New York Dolls etc. men från och med albumet ”Wrap Your Troubles In Dreams” (1997) började dom lägga till inslag av gothic rock/gothic metal och började närma sig nånting likt Sisters Of Mercy, Type O Negative, The Cult etc. Själv skulle jag kunna beskriva mig som ännu ett fan av det här bandet och jag vet att jag inte är ensam om det här i Sverige… så jag antar att det här skivsläppet var nånting för alla att se fram emot (så var det för mig) och vi hade all anledning till det redan efter att första singeln ”27 & Done” släpptes.

”27 & Done” är en låt som tydligt handlar om 27 Club. Antar att dom flesta vid det här laget vet vad 27 Club är, men för dom som kanske inte vet så är 27 Club en populär benämning på en grupp kända musiker som dött vid 27 års ålder… dom som räknas in i det hela är bland annat Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Jim Morrison, Amy Winehouse, Janis Joplin, Brian Jones osv… i övrigt en typisk 69 Eyes låt som trots tydliga goth rock stilen visar ännu en gång bandets rötter i sleazerocken… bra grejer. Dom andra två singlarna ”Cheyenna” och ”Black Orchid” uppskattades också, speciellt den sistnämnda.

Skivan börjar starkt med ”Two Horns Up” där Cradle Of Filth frontmannen Dani Filth gästar. En tuff och catchig låt som definitivt uppskattas. Därefter kommer ”27 & Done” och ”Black Orchid”, dom två låtarna har man ju redan kommenterat så vi fortsätter med ”Change” där tempot trappas ner en aning… ändå en lagom hård och rockig låt. I övrigt skulle man kunna beskriva ”West End” som ett hårdrocksalbum med inslag av gothic rock/metal istället för ett gothic rock/metal-album med inslag av hårdrock. Trots det låter det onekligen bra, produktionen är rätt felfri och förutom ”Black Orchid”, ”27 & Done” och ”Change” uppskattade jag ”The Last House On The Left” (ft. Wednesday 13) och speciellt ”Outsiders”. Enda svaga punkten jag kan komma på är ”Death & Desire”… fanns nånting i melodin som inte riktigt uppskattades, och ja… skivan kan uppfattas som en smula enformig om man inte lyssnar så noga.

Kort sagt… förväntade mig att ”West End” skulle bli bra med tanke på första singlarna och jag kan glatt konstatera att ”West End” mycket riktigt är ett bra album. Har svårt att se det hela som bästa 69 Eyes albumet, men du som följt bandet länge och uppskattat det dom gör kommer nog garanterat även uppskatta det här albumet. Nya guldkorn lär du garanterat hitta.

Band: The 69 Eyes.

Titel: West End.

Genre: Hard rock/gothic rock/metal.

Skivbolag: Nuclear Blast.

Releasedatum: 13 september 2019.

Bästa spår: ”Black Orchid”, ”27 & Done”,”Change”, ”The Last House On The Left”, ”Outsiders”.

Betyg: 8’5/10.

Lucas LMZ Zimmermann.