Skivrecension: The Murder Of My Sweet – Brave Tin World.

Nu kanske du som läser det här frågar dig ”va? vilka är The Murder Of My Sweet??” så dags för lite fakta. The Murder Of My Sweet kommer från Stockholm, har varit aktiva sedan 2007 och skulle kunna ses som en svensk variant av Within Temptation, Delain, Evanescence, Nemesea och alla dessa female-frontade symphonic metal-band. Har själv följt dom sedan andra albumet ”Bye Bye Lullaby” från 2012 och ska jag vara ärlig så tycker jag det albumet och skivdebuten ”Divanity” (2010) är det bästa bandet någonsin gjort… albumen som kommit därefter har även dom sina stunder men har inte riktigt lyckats nå samma standard. Nu är bandet aktuella med ”Brave Tin World” som blir deras femte studioalbum i ordningen… blir det lika bra som det gamla tro?… let’s find out.

Vi börjar med en låt jag redan kände till… nämligen ”Tin Soldiers” som börjar med ett halvmelankoliskt pianointro och så småningom tar fart när alla andra instrument hakar på. Ingen dålig början, men inget riktig ”hallelujah moment som Kishti i Idol-juryn brukar säga. ”My Religion” har starka klassiska hårdrock/arenarock-inslag, kan i början uppfattas som standard, men låten lyfter en aning när refrängen kommer. ”Head Of The Snake” är helt okej, inte mer än så och ”Reasons To Live” påminner starkt om tidiga The Murder Of My Sweet… en god kandidat till att vara en av albumets bästa låtar. ”Safe In The Shadows” är en ballad med viss popstruktur… texten kan vara smått barnslig, men ändå en helt okej låt. ”Hit The Ground” är ännu en låt med en tydlig arenarock-struktur, huvudriffet kan låta lite som Journey… men ändå en bra låt som lätt fastnar i hjärnan.

Produktionen kunde ha varit bättre… det finns små brister lite här och där och på det stora hela känns det inte riktigt som ett symphonic metal-album. Angelica Rylins bakgrund i arenarocken känns tydligare än någonsin, vissa låtar (speciellt i andra halvan av albumet) lutar åt det hållet och i övrigt kan man uppfatta inslag av andra genrer som bland annat pop, jazz och soul. Ett ganska vågat album och jag förstår att The Murder Of My Sweet kände visst behov att förnya sitt sound genom att prova nya grejer. Men jag är ändå väldigt kluven efter det jag hört… det fanns naturligtvis en del guldkorn som gick att rädda. ”Reasons To Live”, ”Memento”, ”Keeper Of The Flame” och ”Hit The Ground”. Resten kändes inte riktigt lika intressant.

Det är allt jag har att säga den här gången… har en känsla av att förra albumet var något bättre och det finns en risk att symphonic metal-fans inte blir helt nöjda över ”Brave Tin World”. Men jag ska ändå vara schysst och ge albumet en svag trea. Dom positiva punkterna var ändå tillräckligt underhållande för att ge albumet godkänt.

Band: The Murder Of My Sweet.

Titel: Brave Tin World.

Genre: Symphonic gothic metal/hard rock.

Skivbolag: Frontiers.

Releasedatum: 6 december 2019.

Bästa spår: ”My Religion”, ”Reasons To Live”, ”Memento”, ”Keeper Of The Flame”, ”Hit The Ground”.

Betyg: 6’5/10.

Lucas LMZ Zimmermann.

Liked it? Take a second to support Lucas Zimmermann on Patreon!