Verkar som om Luca Turilli och Fabio Lione inte kan sluta spela ihop… och nu kanske man hunnit bli tveksam om vilka som är dom riktiga Rhapsody. Men iallafall… nu presenterar Turilli/Lione Rhapsody sin debutplatta ”Zero Gravity” och efter att nutidens Rhapsody Of Fire imponerat stort med sin nya skiva återstår det att se om Turilli och Lione lyckats koka ihop nånting lika outstanding eller bättre. Faktum är att potentialen finns med tanke på vilken skicklig kompositör Luca Turilli är, och Fabio Lione är omöjlig att inte känna igen… hans unika röst och starka italienska brytning avslöjar honom var han än sjunger nånstans (vilket skapat förvirring i senaste skivsläppen med Angra). Värt att lägga till är att resten av medlemmarna i det här projektet är också före detta medlemmar i Rhapsody Of Fire och Luca Turilli’s Rhapsody (bland annat), det är nämligen snack om Dominique Leurquin, Alex Holzwarth och Patrice Guers.

”Zero Gravity” (eller rättare sagt, ”Zero Gravity – Rebirth And Evolution”) som den här skivan heter öppnar eld direkt med ”Phoenix Rising” som visar upp samma formell som gjort Turilli och Lione stora en gång i tiden, fast med lite moderna electronica-inslag. En ganska lyckad början och ett tecken på att den här skivan verkar vara bra producerad… vi går vidare med D.N.A. som fortsätter på ungefär samma linje som förra låten (minus långa introt) och där Amaranthe’s Elize Ryd gästar. Första riktiga höjdpunkten kommer med titelspåret ”Zero Gravity”… en genomtänkt och välarbetad låt som visar tydligt vilka skickliga musiker vi snackar om. En annan låt som definitivt är värd att ta upp är utan tvekan ”Decoding The Multiverse”… Liones sånginsatser är minst sagt strålande. I övrigt har jag i stort sätt ingenting negativt att ta upp, allt i den här skivan är klockrent. Må hända att jag har mina favoritlåtar, alltså ”Zero Gravity”, ”Decoding The Multiverse”, ”Amata Immortale”, ”Arcanum (Da Vinci’s Enigma)” och ”Oceano (Josh Gorban cover)”… men det har varit svårt att välja.

När projektet anonserades och efter nuvarande Rhapsody Of Fires nya skiva var jag rädd för att Luca Turilli och Fabio Lione inte skulle hålla samma standard och bli en dålig kopia av sig själva. Men jag kan glatt konstatera att så är inte fallet. ”Zero Gravity” är ännu en god kandidat till att bli årets bästa skiva. Alla som gillar Rhapsody i alla tider och överhuvudtaget älskar den här typen av musik (som jag) bör utan tvekan lyssna på alstret, ni kommer verkligen inte ångra er.

Band: Turilli/Lione Rhapsody.

Titel: ”Zero Gravity (Rebirth And Evolution)”.

Genre: Symphonic power metal.

Skivbolag: Nuclear Blast.

Releasedatum: 5 juli 2019.

Bästa spår: ”Zero Gravity”, ”Decoding The Multiverse”, ”Amata Immortale”, ”Arcanum (Da Vinci’s Enigma)”, ”Oceano (Josh Gorban cover)”.

Betyg: 9’5/10.

Lucas LMZ Zimmermann.