Då var det dags för ett av dom mindre kända banden inom NWOBHM att sticka ut hakan på nytt. ”Ritual” är namnet på nya albumet med brittiska Tygers Of Pan Tang. Trots bandets relativt långa karriär blir ”Ritual” bara tolfte studialbumet i ordningen (kan bero på uppehåll lite här och där). Trots att Tygers Of Pan Tang ses som en del av utväcklingen till det vi idag känner till som New Wave Of British Heavy Metal hör dom till banden i rörelsen som inte riktigt blev särskilt stora… trots att det fanns gott om potential fick dom aldrig ta del av storheten Iron Maiden och Saxon lyckades åstadkomma. Själv upptäckte jag dom ganska sent av en slump… tror det var i samband med att skivan ”Ambush” släpptes 2012. Men sedan dess har jag följt bandet med vissa mellanrum. Vi som följt det här bandet ett tag har nog ganska klart för oss vad vi förväntar oss av ett nytt Tygers-album… ungefär samma formel som levererats senaste tiden och förhoppningsvis nya godbitar.

Skivan börjar med ”Worlds Apart” som är en rätt standard hårdrockslåt som börjar med ett gitarrintro som kan påminna om Blind Guardian på sent 80-tal, men som sänker tempot ett snäpp när övriga instrument kommer … ett säkert kort som med all säkerhet går hem hos dom flesta. ”Destiny” och ”Rescue Me” går lite mer åt arenarock-hållet… ändå bra låtar båda två, speciellt den förstnämnda. Äkta NWOBHM-feeling kommer med ”Raise Some Hell” och ”Spoils Of War” sänker tempot en aning men är ändå ytterligare en hårding. Nu när man lyssnat igenom övriga innehållet och jag skulle kunna konstatera att nivån höjts sedan sist. Produktionen i sig är ungefär som den brukar vara… ganska korrekt och medlemmarna känns rätt inspirerade, men jag upplever att innehållet är lite mer varierat än sist och det fanns ingen direkt dålig låt. Favoriterna må vara ”Rescue Me”, ”Raise Some Hell”, ”Damn You!”, ”Art Of Noise”, ”Words Cut Like Knives”, ”Love Will Find A Way” och ”Spoils Of War”… men i övrigt finns det ingen låt jag direkt ogillade… må hända att vissa stunder var klart ljusare än andra men iallafall.

Det var kul att lyssna igenom skivan och skriva den här recensionen… är ganska säker på att många som följer bandet kommer kunna njuta av det dom hör. ”Ritual” kanske inte når hela vägen till ett toppbetyg men förtjänar definitivt ett ganska högt betyg. Ni som gillar Tygers har all anledning att se fram emot morgondagen.

Band: Tygers Of Pan Tang.

Titel: Ritual

Genre: Heavy metal/hard rock.

Skivbolag: Mighty Music.

Releasedatum: 22 november 2019.

Bästa spår: ”Rescue Me”, ”Raise Some Hell”, ”Damn You!”, ”Art Of Noise”, ”Words Cut Like Knives”, ”Love Will Find A Way”, ”Spoils Of War”.

Betyg: 8/10.

Lucas LMZ Zimmermann.