Týr kommer med sitt nya album Hel släppt 8/3 via Metal Blade records och deras 8:de fullängdare. Ett av två stora lyckade metal band från Färöarna, texter innehållande vikinga mytologi och historia. Sjunger både på engelska och sitt egna språk vilket blir en bra mix och man får in känslan av rötterna de har, då just Färöarna var en vikinga ’koloni’. Med Hel och föregångaren Valkyrja har de gått in mer på det mytologiska. En av de nio världarna, Hel. Där själarna hamnar från de som inte var tappra i livet, stal eller andra mindre ’ädla’ dåd. Ett mäktigt ställe att sjunga om.

Med några nya medlemmar sen förra albumet så har de ändå lyckats med att behålla sitt sound med lite ny karaktär som toppar det hela. Med över en timme i speltid och 13 låtar har de gjort bra ifrån sig. Viking metal spelar dem men har även folk influenser utav arvet och deras ursprung men även melodic och progg influenser kan antydas.

Det är bra skrivet, inte för mycket av något och en god balans emellan språken på albumet. Intressant och häftigt tema, alla kulturer har ju sitt egna helvete så att säga. Trevligt med lite ’nytt’ som nyaste medlemmarna har erbjudit.

I sin helhet är det ett bra album, finns de där riktigt bra spåren men överlag så saknar jag känslan som det här bandet gav på sina äldre album. Tider och folk förändras det är livets gång så får se vad framtiden har att utlova.

Passar dem som gillar Moonsorrow, Sk’almöld och Heidevolk

Skivbolag: Metal Blade Records

Bästa spår: Garmr, Fire and Flame, A’lvur Kongur

Betyg: 6/10

av: Robin ’Gråben’ Gustafsson