Vandenbergs comebackplatta ”2020” från samma år var en oväntat fräsch uppdatering av klassisk 80-talshårdrock. Men om den till vissa delar påminde mer om tidiga Vandenberg så har ”Sin” en påtagligare doft av Whitesnakes ”Slip of the Tounge” och ”Restless Heart”. Kanske inte så förvånande med tanke på att det var Adrian Vandenberg som skrev samtliga låtar på de två plattorna. Det innebär samtidigt att det låter tyngre än senast.

En stor anledning till det är det blågula tillskottet i form av Mats Levén på sång – som dessutom sjunger i Prins Svart. Har man frontat Krux, Therion och Candlemass (och även Yngwie) så har man lite hårdhet och tyngd att ta av, så att säga. Men han är framför allt en lysande sångare som på ett positivt sätt skalar av en del av Vandenbergs tidigare mer välputsade sound.

Levén släpper upp bromspedalen direkt i inledande ”Thunder and Lightning” som bjuder på rak, dieseldoftande hårdrock med ett härligt medryckande riff signerat maestro Vandenberg. I efterföljande ”House on Fire” dras tempot ned till förmån för tyngden, och det är riktigt fläskigt.

Titelspåret ”Sin” är en närmare sju minuter lång korsbefruktning mellan nämnda ”Restless Heart” och Dios ”Last in Line”. Ni behöver nog inte fråga om det låter bra. ”Light It Up” bjuder istället på tung sleaze, vilket passar förvånansvärt bra in i mixen.

”Walking on Water” bjuder i verserna på rätt traditionell hårdrock, men sedan kommer en otroligt catchig refräng som sitter som en smäck. ”Burning Skies” är däremot skivans enda svacka som inte bjuder nämnvärt på något som får mig att höja på ögonbrynen. Men tempot skruvas upp på galoppnivå i medryckande ”Hit the Ground Running” som på sina håll för tankarna till Y&T, och det kan naturligtvis aldrig vara något annat än ett väldigt gott betyg.

Är det något vi vet att herr Vandenberg har fallenhet för så är det att skriva snygga ballader, och ”Baby You’ve Changed” är inget undantag. Levén gör en storartad insats och låter verkligen som en David Coverdale som käkat kritor till frukost. Tungt släpiga ”Out of the Shadows” rundar sedan av plattan med en nostalgisk doft av 70-tal.

Som ni säkert redan har listat ut så faller detta mig synnerligen väl i smaken. Den håller högre nivå än comebacken för tre år sedan, och då åker även slutbetyget upp. Vid en första genomlyssning kan man kanske känna att den stora variationen på låtarna kan uppfattas lite spretig, men i det här fallet är det istället som en blomsterlåda av allt som dessa högkompetenta herrar bemästrar. Så sträck på er alla svenskar, för Mats Levén har ännu en gång – och föga överraskande – bevisat att det är i den här höga, internationella klassen han hör hemma.

Artist: Vandenberg
Titel: Sin
Genre: En blomsterlåda av hårdrock i nygammal tappning
Bästa spår: Sin
Skivbolag: Mascot Records
Releasedatum: 2023-08-25

Av Tony Johansson