Amerikanska gruppen Velnias från Nederland, Colorado, vars namn kommer ifrån den baltiska mytologin och betyder naturens gud är för många utanför sitt hemland ännu något okända. Förhoppningsvis kommer deras tredje studioalbum, Scion Of Aether som släpps den 27 mars via Eisenwald Dark Arts att råda bot på detta.

Skivan består endast av sex spår, men eftersom att varje låt är närapå nio minuter lång känns det som fler. Med sin gedigna blandning av black, death, doom och folk-metal är det svårt att placera bandet inom en specifik genre.

Pariah Of The Infinite inleds med ett tre minuter långt intro och dess tolv minuter varierar flitigt mellan tunga och aggressiva partier för att sedan övergå till mer melodiskt. Tyvärr är sången alldeles för svar och blir lätt överröstad av de övriga instrumenten. Låten Aurora Rune är raka motsatsen. Musiken som först verkade ha svårt att bestämma sig för vilket håll den skulle vandra, går nu istället rakt på sak med det tunga doom tempot intakt. EftersläntarenSupernal Emergent påminner starkt om den tidigare låten, istället för att utöka och överraska lyssnaren har musikerna istället valt att kopiera och klistra ihop något som ska föreställa en ny låt. Produktionen är långt ifrån genomarbetad och även om den råa känslan infinner sig lämnar albumet en del att önska i just ljudbild och produktion.

Sammanfattningsvis är albumet pretentiöst med små korn av intressanta element, samtidigt som det tyvärr faller på sin enformighet. Sången saknar styrka och skillnaden mellan growl och clean är på en hårfin gräns att knappt märkas av. Förhoppningsvis tar Velnias lärdom av albumet och tar utvecklingen inom gruppen till en högre nivå inför sitt fjärde album.

Band: Velnias.

Titel: Scion Of Aether.

Genre: Blackened folk/doom metal.

Skivbolag: Eisenwald.

Releasedatum: 27 mars 2020.

Bästa spår: Oblivion Horizon – Null Terminus.

Betyg: 5/10

Lucas LMZ Zimmermann.