Skivbolag: Spinefarm (Universal)

Genre: Heavy/thrash/black metal

Betyg: 8/10

Nu såhär nära julafton dyker legendariska Venom upp och presenterar ”Storm The Gates” som är namnet på deras femtonde studialbum. Är medveten om att åsikterna kring det här bandet går isär… det finns dom som säger det är heavy metal, vissa säger det är thrash metal, vissa säger det är speed metal och andra säger det är black metal. Men vad som ändå inte går att neka är att Venom var ett av banden som la grunden till det vi idag kallar black metal och troligen dom som kom på själva termen black metal… i andra ord hör dom till den absolut första vågen av black metal tillsammans med bland annat Mercyful Fate, Hellhammer och Celtic Frost. När den första vågen kom var den inte särskilt populär bland den stora hårdrockspubliken… atmosfären var plötsligt mörkare än det Black Sabbath presenterade en gång, musiken var väldigt speciell och texterna handlade bara om att vara emot kristendomen. Just Venom kunde dom även tycka inte var speciellt duktiga musiker. Nuförtiden är väldigt osäkert om man skulle kunna klassa band i första black metal-vågen som black metal. Beror dock hur man ser på det… som många känner till dök ju Bathory upp mitt i alltihopa och började utvecklade black metal till vad det är idag, sedan var den norska black metal-scenen på 90-talet också väldigt avgörande i utvecklingen.

Faktum är att en av mina första egna metal-skivor råkar vara ”Wellcome To Hell” med Venom. Så vissa nostalgikänslor till deras musik har man definitivt… dock har jag inte haft så mycket koll på bandet senaste tiden, visserligen såg jag dom live på GMF i år men det är allt… blir ju lätt så när man upptäcker mer och mer ny musik, då händer det lätt att klassiska band man växt upp med slutar hamna i fokus. Men men… nu skriver man den här recensionen så då är det tydligt att Venom är i fokus på nytt, upptäckte visserligen av en slump att dom släppt nytt album i år men iallafall. Skivan går rakt på sak redan i första låten ”Bring Out Your Dead”, en rivstart som visar tydligt att vis står inför en Venom-skiva. Signatursoundet tar ingen ifrån dom… naturligtvis är produktionen bättre än på 80-talet, men finner ändå lite missar inom den, cymbalerna låter en aning grötiga och sångrösten blir en aning dränkt av allt det andra. I övrigt kanske det kan bli lite enformigt mellan varven… men det går ändå inte att ogilla ”Storm The Gates”. Ös från början till slut och många nya bra låtar som ”Dark Night (Of The Soul)”, ”I Dark Lord”, ”Immortal”, ”The Mighty Have Fallen”, ”Beaten To A Pulp”, ”Over My Dead Body” och ”100 Miles To Hell”. 

Som jag förväntade mig skulle det här innebära en hel del nostalgikänslor och jag antar att både nya och gamla Venom-fans uppskattar den här skivan och har lagt till den i sin samling (eller har planer på att göra det). Är i andra ord ganska nöjd med den här plattan… räcker dock inte hela vägen till ett toppbetyg. Men helt klart godkänd.

Av: Lucas Zimmermann