Skivbolag: Vertigo, Spinefarm

Genre: Symphonic/gothic/industrial metal

Betyg: 7/10

Väntan är över… fem år senare är ett av Hollands största metalband Within Temptation tillbaka med sitt sjunde studioalbum ”Resist”. Behöver nog kanske inte komma med så mycket fakta om bandet då dom är väldigt stora mainstream… tror jag hörde ”Stand My Ground” en gång i tiden på spanska popradion ”Los 40 Principales” innan jag ens visste att bandet hette Within Temptation och när jag sedan upptäckte bandet och lyssnade in mig på vad som var deras mest kända låtar så kände jag igen ”Stand My Ground” direkt. Att en låt med Within Temptation (om inte flera) spelats upp på spanska varianten av Mix Megapol, dessutom som en number one hit… säger en hel del. Är hursomhelst ett stort fan av bandet och varit det ganska länge… vet inte hur många gånger Sharons röst gjort mig tårögd.

Visst… även jag kan tycka att bästa Within Temptation var innan ”Mother Earth” (2000) när bandet var ett fullfjädrat gothic/doom metal-band med en tydlig beauty and the beast-effekt i deras låtar, alltså ljus sopranstämma kombinerat med mörk growl…. okej, nu är Sharons stämma snarare mezzosopran… men jag tror ni fattar lite vad jag menar. Det är ett faktum att Within Temptation blivit mer och mer kommersiella efter ”Mother Earth”… speciellt från och med ”The Unforgiving” (2011), men det fanns ändå nån charm i det hela. Att nånting låter kommersiellt behöver dessutom inte riktigt betyda att det är dåligt… lyssnar till exempel på Evanescence och Shinedown… men iallafall.

Förra albumet ”Hydra” (2014) gav mig ganska blandade känslor… samtidigt som det fanns nya guldkorn och klockrena gästinsatser från bland annat Howard Jones (Light The Torch, ex-Killswitch Engage) fanns det även mediokra och överdrivet kommersiella låtar. Så jag var lite osäker på vad jag skulle förvänta mig av ”Resist”… första singeln ”The Reckoning” var väldigt lyckad… även om jag varken gillar Jacoby Shaddix eller Papa Roach var hans insats i låten en riktig fullträff. Däremot ”Firelight” (med In Flames Ander Fridén) och ”Raise Your Banner” (med Jasper Steverlinck) kändes inte riktigt lika bra… okej, den sistnämnda gillade jag lite mer efter andra genomlyssningen. Men ändå ingenting jättemärkvärdigt.

Efter dom tre första singlarna var mina förväntingar att vi skulle hitta nånting ganska likt ”Hydra” och på sätt å vis stämmer det. Det finns en del klockrena låtar som ”Holy Ground”, ”Mad World” och ”The Reckoning” (som sagt)… samtidigt som det finns låtar som såhär vid första intrycket inte kändes lika bra… ”Firelight” känns fortfarande lika halvkass som vid första genomlyssningen. Så ja… ”Resist” är som sagt lite samma sak som ”Hydra” fast ändå inte då ”Resist” har nånting som saknas i ”Hydra”, nämligen en röd tråd som binder samman hela innehållet och gör det till ett välfungerande koncept. Gillar förresten dom elektroniska inslagen i musiken och även om det finns andra mer poporienterade element och produktionen är sisådär gör det inte riktigt någon större skada. Går vi tillbaka till ”Hydra” så var innehållet mycket mer blandat och låtarna hade inte riktigt nånting gemensamt med varandra överhuvudtaget… man visste liksom inte vad man skulle lägga fokus på när man lyssnade igenom det hela.

Med andra ord var ”Resist” trots allt lite mer än vad jag förväntade mig och det glädjer mig. Dock väldigt långt ifrån att vara Within Temptations bästa platta, men kan vara det bästa dom gjort sedan 2011.

Av: Lucas Zimmermann.