Writing The Future kommer från Göteborg och även om namnet kan låta obekant för de flesta så har de redan några skapliga meriter i bagaget. Vi snackar bland annat om en finalplats i Svensktoppen samt en vinst på P3 Osignat, och allt det här innan bandet ens hunnit släppa debutalbumet We Suffer In Silence. I övrigt kan man lägga till att Writing The Future blivit nämnda som bästa metalcore-bandet två år i rad av Close-Up Magazine.

Bandet har varit aktivt sedan 2010 och musiken påminner mycket om andra melodiska metalcore-band från Göteborgstrakten som till exempel Reenact, Demotional eller Dead By April (värt att nämna är att tidigare Dead By April-screamern Jimmie Strimmell bidragit med gästsång på en låt i debutalbumet). Vad som gör Writing The Future så speciella är deras budskap, de säger sig vilja förbättra världen genom deras musik och tänkvärda texter. Det är nånting bandet brinner väldigt starkt för och det har man tidigare bevisat genom att, i samband med turnéer i Sverige och Europa, skänka delar av sitt gage till organisationen Make A Change och deras kamp mot mobbing.

Idag är Writing The Future aktuella med nya albumet Caught Between Heaven & Hell och vad bandet hade att säga om det hela inför releasen är följande:

Låt oss föreställa oss att det inte finns någon himmel eller helvete. Ingen hör våra böner och det finns en ond kraft som vilseleder oss. Tänk om vi är vår egen gud och djävul och vi sitter fast mellan himmel och helvete. Vi uppstår från delar av trasiga bakgrunder. Genom vår musik tolkar vi känslor, budskap, upplevelser och vår kunskap. Vi vill få vanliga människor att känna att det alla är lika viktiga. För dig som känner dig ansluten, we are Writing The Future!

Den här typen av ord kräver ett tungt, rått och känsloladdat album. Lever Caught Between Heaven & Hell upp till förväntningarna? Låt oss ta reda på mer.

Albumet inleder med Eximere som är ett episkt och smått melankoliskt intro. Redan i slutet av introt går man rakt in i första låten Heaven Shall Burn som innehåller lite av det man förväntar sig av den här typen av band, alltså growl, breakdowns, feta riff kombinerat med elektroniska inslag och poporienterade melodier. Strukturen i sig är ganska intressant men ändå rätt så förutsägbar och man önskar att låten var lite längre. Nästa låt As Above And So Below är 100% nutida Dead By April, man skulle nästan kunna tro att det är själva Pontus Hjelm som ligger bakom cleansången. I övrigt vill jag passa på att kommentera att den här låten bidrar med lite mer mörker och även om strukturen är något simplare så måste jag säga att jag uppskattade den här låten lite mer.

Från mörker går vi över till emotionella Broken Heart som bidrar med värme och vemod. Absolut ingen dålig låt, men melodierna känns väldigt bekanta då jag hört liknande mönster i låtar med andra band/artister. Jaded Eyes tar tillbaka tyngden som fanns i Heaven Shall Burn och innehåller ett easter-egg i form av en svenskspråkig rapvers som artisten Xersize står för. Ganska intressant och oväntat i mitt tycke. Sjätte spåret Unsolved Puzzles känns lite som en kombination av alla ingredienser vi stött på hittills (minus mörkret i As Above And So Below) och även om vissa melodier fortfarande känns väldigt bekanta så har man lyckats sätta ihop allting väldigt snyggt. Definitivt en av albumets bästa låtar.

Hårdaste låten i hela albumet är definitivt Death Is The Only Way Out, där man samtidigt lagt till inslag av dubstep och EDM på ungefär samma vis som Silent Descent och Crossfaith brukar göra. Övriga låtar i slutklämmen innehåller inga fler ingredienser än det som redan finns i resten av låtarna. På det stora hela kan man konstatera att Caught Between Heaven & Hell innehåller ungefär precis vad jag förväntade mig från första början. Absolut ingenting nytt rent musikaliskt i mina öron (det kan upplevas då och då att den här typen av band är kloner av varandra), men ändå ett bra album. Låtarna är för det mesta intressanta och väl genomtänkta, budskapet är tydligt, albumets struktur är skickligt uppbyggd och produktionen är bra. Kan lägga till att bandets starka motivation att vilja förbättra världen gör dem mer intressanta än andra band i samma genre.

Kan förstå att vissa inbitna metalheads inte kommer uppskatta det här bandet och det här albumet för fem öre. Det är liksom lite för mycket sockrade popinslag för deras öron och till och med de hårdaste låtarna känns som halvvägs mellan tungt/hårt och väldigt mjukt, men det är ingenting jag brukar reagera negativt på om det är bra gjort. Ni som gillar band som Demotional, My Dear Addiction, Dead By April, Architects etc. lär definitivt uppskatta det här albumet och det här bandet. Caught Between Heaven & Hell finns redan på Spotify och ni får gärna följa Writing The Future på sociala medier, det är de värda.

Band: Writing The Future.

Titel: Caught Between Heaven & Hell.

Genre: Metalcore.

Skivbolag: GAIN.

Releasedatum: 2 juni 2023.

Lucas LMZ Zimmermann.