S&M 2 – En njutning.


20 år har gått sedan Metallica slog sina påsar ihop med San Francisco Symphony. Resultatet då var i ärlighetens namn sådär då mycket av Symfonin försvann i låtar som inte alls passade in sammanhanget.
Men i denna version så har man verkligen valt låtar som passar betydligt bättre och man lyckats orkestrera låtarna på ett betydligt bättre sätt.
Inledenade paradintrot The Ecstasy of Gold är hur mäktigt som helst som verkligen ger en gåshud och precis som för 20 år sedan så är The Call of Ktulu andra låt ut.
Men i jämnförelse med föregångaren så är flera låtar utbytta. Vi får höra tre låtar från senaste Hardwired plattan samt en av mina personliga favoriter The Unforgiven III från Death Magnetic luftas där James sjunger låten med enbart orkestern som hjälp.
Andra höjdpunkter är The Memory remains där publiken aldrig vill sluta sjunga och även i biosalongen hörs viss sång. Master of Puppets håller fortfarande fast man har hört den live X antal gånger precis som den odödliga For whom the bell tolls.
Cliff Burton hyllas där cellisten Scott Pingel drar av ett solo som Cliff förmodligen fortfarande ler åt där uppe i sin himmel.
Efter den obligatoriska pausen så får orkestern sola sig i glansen med att framföra ett eget stycke. Mäktigt? Nja. Nödvändigt? Nej. Hade gärna velat höra något annat i stället. Samma med Iron Foundry där bandet och symfonin möts. Visst. Det låter bra men jag hade hellre petat in en Metallica låt där också.
Som liveakt så måste Metallica räknas in som ett av dom allra bästa genom tiderna alla kategorier. Det är tajt som tusan och spelglädjen verkar aldrig vilja dö ut. Dom bjuder på sig själva och dom spelar så att svetten rinner likt en större flod från deras kroppar. Att alla i bandet har passerat 50 med bred marginal märks inte.
För regin står demonregissören Wayne Isham för. Konserten är snyggt filmat med en massa fasta och rörliga kameror och ljudet håller högsta klass. Ibland får man nästan känslan av att man faktiskt är på plats själv. Det är perfektion i ett nötskal.
För er som missade denna begivenhet på bio får ni hoppas att denna kommer ut på DVD samt att ni har en stor TV hemma med ett fett ljudsystem. En grym upplevelse garanteras!
Betyg 9/10
Av Ulf Romedahl
Set List

 1. ”The Ecstasy of Gold” (symphony only)
 2. ”The Call of Ktulu” (Ride the Lightning)
 3. ”For Whom the Bell Tolls” (Ride the Lightning)
 4. ”The Day That Never Comes” (Death Magnetic)
 5. ”The Memory Remains” (Reload)
 6. ”Confusion” (Hardwired… to Self-Destruct)
 7. ”Moth Into Flame” (Hardwired… to Self-Destruct)
 8. ”The Outlaw Torn” (Load)
 9. ”No Leaf Clover” (S&M)
 10. ”Halo on Fire” (Hardwired… to Self-Destruct)
 11. ”Scytian Suite, Op.20, Second Movement” (enbart symfonin)
 12. ”Iron Foundry” (Alexander Mosolov cover)
 13. ”The Unforgiven III” (Death Magnetic)
 14. ”All Within My Hands”
 15. ”(Anesthesia) Pulling Teeth” (Kill ’Em All)
 16. ”Wherever I May Roam” (Metallica)
 17. ”One” (…And Justice for All)
 18. ”Master of Puppets” (Master of Puppets)
 19. ”Nothing Else Matters” (Metallica)
 20. ”Enter Sandman” (Metallica)