Jag tänker tillbaka på när ZTV fortfarande var aktuellt. Året var kanske kring 2006 eller 2007. Här satt jag som ungdom och tittade med stora ögon på musikvideor med metaltema. Då fick jag syn på musikvideon till “Rejection Role” av Soilwork. Wow, det var häftigt. Här möts In Flames i deras video till “Trigger” och Soilwork parallellt med varandra. Det skulle se ut som en uppgörelse mellan de två banden, på skoj såklart. Men vilken musik Soilwork gjorde! Melodiskt, tungt och harmoniskt. Soilwork är ju ett av de banden som verkligen har satt Sverige på kartan inom metal. Deras senaste fullängdare “Verkligheten” (2019) var verkligen en spännande musikalisk resa. Den var mer invecklad och lagringsbar melodisk dödsmetal än deras tidigare skivor. Nu år 2022 kommer deras tolfte album “Övergivenheten” och här expanderar bandet det dem påbörjade på skivan innan. 

Titelspåret “Övergivenheten” inleder skivan och tar lyssnaren på en färd i Soilworks byggstenar. Byggstenarna är melodi, snabbhet och balans. Refrängen är en given i håkomningsbar del som lär sjungas högt på deras konserter. Den andra singeln som hade kommit i förväg var “Nous Sommes la Guerre”. Måhända att det låter bra och är en välskriven låt men tyvärr tycker jag det blir lite tråkigt. Men låtarna som kommer efteråt vänder på steken och får fram en mer råhet och brutalitet. “Electric Again” är en av skivans höjdpunkter, extremt köttigt men samtidigt så vackert. “Is It Your Darkness” fortsätter med råheten, en given “moshlåt” framme på deras konserter. “Valleys Of Gloam” och “This Godless Universe” är melodiska fanbärare som känns fräscha inom denna musikstil, Björn “Speed” Strid är helt otroligt i vissa moment här. 

Detta är en skiva som är som sagt lagringsbar, det blir bättre med åren. Det kommer ta ett tag för lyssnaren att verkligen smälta in i Soilworks nya musikaliska landskap. Men ge det tid, här finns det godbitar. Inte deras bästa men absolut högkvalitativ melodisk dödsmetal. Andra höjdpunkter är “Harvest Spine” och “Golgata”, här lyckas bandet återigen skapa många experimentella musikinslag med en episk refräng. Grymt bra, men det är ändå något som saknas för mig men för andra är det säkert helt magiskt. Det känns som en ny era för Soilwork men ibland kan jag sakna känslan från låtar så som “Rejection Role”. Oavsett så är bandet extremt aktuella och i somras såg jag dem live i Gävle, de bjuder verkligen på en hög standard på scenen. Missa nu inte “Övergivenheten” som släpps den 19/8!  

Bästa låtarna: “Electric Again”, “Is It In Your Darkness”, “Golgata”, “Harvest Spine”