För cirka två år sedan kom ämnet upp för första gången. Bo Stagman som redan på sitt första soloalbum ”Är Ni Kvar Därute” börjat berätta om sitt liv både som ung över i Hollywood och Sunset Strip men också sitt nuvarande som medelålders man med barn i en förort till Stockholm hade en livserfarenhet väldigt väldigt få av oss har. Det fanns, roliga, dråpliga och kittlande historier tillsammans med alla de största rockstjärnorna som festat på Rainbow, Cathouse och The Trobadour. Men likväl tragiska livsöden med missbruksproblem sjukdom och död.

Vi började diskutera tillsammans. Varför inte ta det ett steg till? Varför nöja sig med att bara sjunga? Tänk om vi med ett manus mellan låtarna kunna knyta ihop hela historien? Bosse tände på idén lika mycket som oss och ett koncept togs fram. The Madmen Events som tidigare arrangerat många hyllade tillställningar med konserter i en lokal strax utanför Vara hoppade på tåget och såväl datum som lokal bokades upp. Sedan kom Covid.

Snabbspola till sensommaren 2021. Alla inblandade började inse att den planerade tillställningen inte kommer att gå att genomföra. Ny lokal bokas istället. Dessutom läggs möjlighet till mat samt ett rockquiz till då endast sittande gäller. En mycket lyckat drag. Stämningen är verkligen på topp när Stagman tillsammans med gitarristen Stefan Bergström (Skintrade), samt Johan Kullberg (Wolf, Therion mfl) äntrar scenen. Äntligen är det dags att få se om idén om en storytelling spelning verkligen fungerar i verkligheten.

Stagman börjar verkligen från början. Berättar om när drömmen om att en dag bli rockstjärna föds. Foo Fighters ”My Hero” får representera drömmen. Bowie som var en stor inspirationskälla för en ung Stagman hyllas med en cover på Ziggy Stardust. Vidare till starten av en seriös karriär som Zinny Zan med bandet Easy Action och första hiten ”We Go Rockin”. Låten som Poison snodde rakt av och förvandlade till en topp 5 singel på Billboard.

Minnen från en svunnen tid berättas. Sedan är det dags för en ny fas. Nämligen som soloartisten Stagman. Spår från de tre soloalbumen spelas och förklaras. Vykort Från Hollywood som handlar om tidigare nämnda livet i just Hollywood, Minnenas Allé som är en hyllning till Stagmans första fru vidare till Kejsarens Nya Kläder samt Ni Är Blinda Ni Är Dumma som båda är ett tydligt ställningstagande politiskt. Efter åtta spår är set nummer ett över och en liten paus tas.

Borderline från klassiska Thin Lizzy inleder set nummer två. Stagman berättar om möten med Phil Lynnot. Därefter luftas Zan Clan och hiten So Damn Good. I Don’t Care About Nothin får representera Shotgun Messiah och en cover på Stone Temple Pilots ”Plush” dess död. Hela tiden med en röd tråd som berättas mellan låtarna. Det är inte bara fantasisk musik, det är även väldigt väldigt intressant att höra från en artist som faktiskt levt historien själv.

Kvällens höjdpunkt kommer sedan i låten ”Resan Som Vi Gjort”. En låt Stagman dedikerar till sig själv. Men det är Stefan Bergström som här fullkomligt blommar ut i inte mindre än två fantastiska solon. Båda som avslutas med sporadiska jubel från publiken. Finns att se på Stagmans egna Facebook sida. Missa inte detta! Kvällen avslutas sedan med allsång i Moder Jord.

Totalt får vi 17 spår. Och när sista tonen ebbat ut får vi svaret på frågan som ställs i början av texten när publiken självmant ställer sig upp och ger hela bandet inte bara jubel och applåder utan även ropar och vill ha mer. En sådan succé!

Till Stagman och hans musiker Stefan Bergström samt Johan Kullberg är det bara att dela ut högsta betyg. Visst fanns lite ringrost då antalet spelningar naturligtvis inte varit så många under senaste året. Och visst går det att vässa setet ytterligare med fler spelningar framöver. Men när över 100 personer helt utsvultna på livemusik står upp på borden och jublar är det bara att resignera. Lägg till att flytten till en större lokal med mat och bar samt ett rockquiz blev den sista pusselbiten till vad jag kallar en helt perfekt kväll. Har ni en rockbar, restaurang, pub eller bara en lokal nära så rekommenderas en bokning av detta paket verkligen. Ta kontakt med Stagman via sociala medier för att få mer information. Är ni kvar därute? Ja Bo Stagman, det är vi verkligen!

Betyg:

Text: Magnus Blomqvist

Foto: Ulf Romedahl