State of Salazar – ”Superhero”

Los Angeles 1984: ”Tjenare, Sly Stallone här! Jo, jag tänkte spela in en ny Rockyfilm och behöver ett juste soundtrack. Det funkade ju bra med Survivor sist. Nu tänkte jag ringa TOTO, ja du vet de hade ju en hit med Rosanna häromåret, och sammanföra dem med Bill Conti och Vince DiCola. Jag tror de kan göra bra saker tillsammans! Vad tror du om det?”.

Naturligtvis är allt ovanstående bara påhittat blaj, men det är faktiskt de vibbarna jag får när jag lyssnar på Malmöbandet State of Salazars nya skiva ”Superhero”. Det här är klassisk AOR med en starkt utpräglad touch av åttiotalssoundtrack, och jag tänker då i synnerhet på legendariska Stallonerullar som Rockyfilmerna, Over the top, Cobra och Tango & Cash, men också på den första tecknade Transformersfilmen och Karate Kid filmerna.

”Superhero” är bandets andra fullängdare. Första skivan ”All the way” (2014) hyllades världen över och State of Salazar fick då möjlighet att visa upp sig på prestigefyllda ”Frontiers Rock Festival” i Milano. Sedan dess har det skett förändringar i line-upen. Keyboardisten Stefan Mårtensson har slutat och idag utgörs bandet av Marcus Nygren, Lead och bakgrundssång, Kevin Hosford, Keyboards och leadsång, Johan Thuresson, gitarr, Johannes Hansson, Bas, samt Kristian Brun, trummor. Dessutom gästsjunger Kristina Talajic med fantastisk röst och inlevelse på pianodrivna balladen ”Lie To Me”. Saxofonsolon är ofta ett billigt gammalt knep när man vill ställa sig in. Därför går jag inte igång på ballad nr 2, ”Love Will Find A Way”, som gästas av Rasmus Nyvall. Det är på tok för kletigt.

De finaste stunderna på ”Superhero” återfinns istället i ”Hold on tonight”. Det finns absolut en filmisk touch här och en medryckande refräng med snygga körer. ”If you wait for me” är utan tvekan en av årets bästa AOR låtar. Stämningsfull och storslagen med en fantastisk refräng har den varit en dunderhit i min bok ända sedan den släpptes som singel i september.

I ”She’s a loaded gun” får jag lite härliga ”Titta han flyger” vibbar, en gammal ostig åttiotalsserie som hade fantastiska ”Believe it or not” (Joey Scarbury) som signaturmelodi. Här finns en refräng att dö för, schlagerhöjning, utsökta solon och körer en masse!

Som tidigare nämnts är TOTO och Survivor alltjämt ständigt närvarande i bandets sound. De båda sångarna Marcus och Kevin ligger dessutom klangmässigt nära både Bobby Kimball, Steve Lukather, Jimi Jamison och Dave Bickler. ”Joanne” får mig t ex i slutet att tänka på ”Girl Goodbye” och ”Someone I Know” låter lite som ”Rosanna” på steroider.

Musikaliskt ligger State of Salazar i den yttersta elitnivån, vilket inte är så konstigt om man betänker att bandet består av gamla studenter från Musikhögskolan i Malmö. Lägstanivån på ”Superhero” är således hög och här finns egentligen inga direkt dåliga spår. Det handlar snarare om personliga preferenser om vad man som lyssnare föredrar, konsekvent och straightforward AOR i stil med Survivor eller mer svängig och fusioninspirerad dito som man ofta hittar hos TOTO och Journey. Själv har jag en tendens att föredra det förstnämnda och har svårt för när det blir alltför ”jazzigt” och westcoastslickt som i exempelvis ”My heart is at war”, ”Masquerade” och ”To the wire”.

State of Salazar kompenserar till viss del för detta med slagkraftiga refränger, och keyboardljud, trumsound och effekter som för tankarna till ikoniska åttiotals-soundtrack. Så, är du ett fan av klassiskt slick amerikansk AOR med storslagna arrangemang och musikalitet i absoluta toppskiktet är förutsättningarna goda att du kommer gilla denna platta som rör upp ambivalenta känslor hos mig. Det är ömsom smått fantastiskt och storslaget, ömsom alldeles för slickt, jazzigt och kletigt. Svårt att betygsätta således, men det landar efter noga övervägande på en sjua!

Band: State of Salazar

Titel: Superhero

Genre: AOR/Melodic rock

Skivbolag: Frontiers

Releasedatum: 7/12-18

Betyg: 7/10

Bästa spår: ”If you wait for me”, ”She’s a loaded gun”, ”Hold on tonight”, ”Lie To Me”, ”Someone I Know”

Peter ”Amber St. Pete” Johansson

Liked it? Take a second to support Peter Johansson on Patreon!