Supergruppen levererar igen

Tar man en otroligt kompetent sångare och blandar honom med två av Sveriges mest hårt arbetande låtskrivare och ett gäng grymma musiker så brukar slutresultatet bli succé och det stämmer verkligen in på W.E.T.

Sångaren är naturligtvis Jeff Scott Soto och låtskrivarna är Erik Mårtensson och Robert Säll som verkar kunna spotta ut sig hur många låtar som helst.
När jag hörde att bandet skulle släppa nytt i samband att jag skulle göra en intervju med Jeff inför att han skulle släppa sin nya soloplatta började mina förväntningar redan ta form.

Och förväntningarna minskade inte direkt när första singeln ”Big boys don´t cry” släpptes följt av andra singeln ”Got to be about love” som båda är kanon låtar.
När jag intervjuade Jeff om skivans sound så sa han att det kommer vara allting som man kan förvänta sig av bandet plus att dom skulle röra vid lite nya saker utan att röra sig för långt ifrån vad dom hade gjort tidigare och här håller jag med honom fullständigt.

Man känner absolut igen soundet men jag upplever att den stora skillnaden från de tidigare albumen är att bandet har blivit lite tyngre och det är mer rock vilket undertecknad inte har något i mot. Om jag ska nämna några exempel på detta så är det bland annat inledningsriffet på ”The call of the wind” och på ”The moment of truth” får Robban Bäcks dubbla baskaggar jobba ordentligt. På plattans riktiga rökare Beautiful game får gitarristen Magnus Henriksson verkligen visar vad han går för.

När bandet släppte sitt senaste album Earthrage 2018 så skrev jag bland annat att bandet lät lite väl mycket som Eclipse vilket faktiskt Erik bekräftade när jag hade kontakt med honom med messenger om det. På nya Retransmission hör absolut Eriks sound i låtarna men inte lika tydligt som på Earthage och det känns verkligen att W.E.T. har tagit sin redan höga nivå ett steg till vilket jag tycker är otroligt kul. . Nu är det egentligen bara på ”Coming home” som kommer som spår sju som låter som en ren Eclipse-låt men den är så förbannat bra så det stör mig inte för fem öre.

Plattan är förövrigt otroligt jämn rent låtmässigt och det finns inte många svagheter att klaga på.
Ska jag nämna några fler höjdpunkter förutom de tidigare nämnda singelsläppen samt ”Coming home”, ”Beautiful game” och ”The moment truth” så är Sköna balladen ”What are you waiting” är en fem minuter lång njutning med Jeffs grymma röst och med körerna i bakgrunden. Dock kändes gitarrsolot i slutet av låten lite onödigt att lägga in men man kan ju inte få allt här i världen.

Om jag ska peka på plattans svagaste kort så blir det ”How far to Babylon” men det är ingen dålig låt men den svagaste länken i denna annars extremt starka kedja av låtar.
Kan slutligen konstatera att med Retransmission har W.E.T. satt standarden för 2021 och jag hoppas verkligen att man kan få se bandet live inom en snar framtid.

Artist: W.E.T.

Titel Retransmission

Skivbolag: Frontiers

Bästa låt: Coming home, Beautiful game, Big boys don’t cry

Relesedatum: 210122

Av Ulf Romedahl
Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!