Taste – ”Moral Decay”

They are back! Det har varit tyst om Taste länge. Debutplattan, som släpptes i början av 2013, gav bröderna Christoffer och Felix Borg viss uppmärksamhet i AOR kretsar. Ett fåtal livespelningar följde, varefter de multibegåvade bröderna blev rekryterade av Art Nation. Samtidigt påbörjade Christoffer en utbildning inom musikproduktion. Då tiden inte räckte till för alla åtaganden lades Taste på is. Fyra år senare är studierna genomförda, samarbetet med Art Nation avslutat samt album med Anthrax, Amaranthe och Danko Jones producerade och klara. Tiden är således äntligen inne att serveras portion nr två!

”Moral Decay” både inleds och avslutas instrumentalt. Klyftigt namngivna introspåret ”On the run” (en passning till bilspelet ”Outrun”?) låter lika delar dataspelsmusik som soundtrack till en biljakt på åttiotalet. Avslutande ”More than a thousand charades” hade inte gjort bort sig i gamla Tv deckaren ”Miami Vice” pastellfärgade universum, då den bär starka spår av ”Crockets theme” ur nämnda Tv serie. Båda dessa spår är således kraftigt synthwave inspirerade. Däremellan serveras vi ömsom vin, ömsom vatten, men visst finns här en del gott att smaka, framförallt för åttiotalskonnäsören.

Ett av de tydligaste exemplen på stor musikalisk utveckling står finstämda ”On my shoulder” för. Christoffer levererar här plattans bästa sånginsats samtidigt som synthslingorna är sådär härligt glittriga och somriga.

”Rainbow warrior” är ett riktigt Pride anthem. Här serveras vi både en klatschig synthfanfar minnande om ”Stranded” (Tone Norum) och en refräng av klassiskt ”upp och hoppa” arena material.

Shufflegungiga ”The fire inside” har, förutom en stark refräng, kanske plattans absolut bästa gitarrsolo.

”Adventureland” spritter av barnslig glädje. Riffet och refrängen är positivt supertralliga och fäster som snabbtorkande epoxylim. Textstrofen ”Adventureland, a castle made of sand” är ju bara så självklart DisneyAOR!

Plattans bästa gitarriff har ”My own worst enemy”. Tankarna går Europe’s gamla dänga ”On the loose”. I refrängen är dock ordningen återställd med glittriga keyboards.

Trots att riffet känns en aning standardmässigt är ”We are back” ett av plattans starkaste spår. Detta beror på en självklar leverans i de utsökta melodislingorna, men också på den sköna lidelsefulla refrängen. Att man remixat den och gjort fler gitarr och sångpålägg förgyller upplevelsen än mer.

Melankoliska uptempodängan ”Alive” har bra tryck i gitarrerna och snygga arpeggiosynthar. Refrängen är dock rätt platt. ”Dangerous” låter som en hybrid mellan tidiga ”Bon Jovi” och ”House of lords” i riff och verser. Återigen är tyvärr refrängen något blek och grå i en annars färgfull komposition.

”Sixteen years” är den stora klassiska hårbandsballaden, komplett med schlagerhöjning i sista refrängen. Tyvärr känns den både standardiserad och medioker. Den hade säkert funkat hyfsat på någon tidig platta av ”Danger Danger”, ”Firehouse” eller ”Warrant” när det begav sig.

Taste har på ”Moral decay” mognat ordentligt. Valpigheten från debuten är borta, men musikaliskt fortsätter de på den inslagna vägen med söt, keyboarddriven och mjuk AOR. Stor omsorg har lagts vid att få till ett stort och åttiotalsinspirerat ljud. Det har man verkligen lyckats med då produktionen här är top notch med större och fetare ljud. Det märks också att bröderna Borg, som liksom på debuten trakterar samtliga instrument, har vuxit ett par pinnhål som instrumentalister. Även låtarna känns mer genomarbetade, men jag saknar det där lilla extra som skulle kunna placera Taste i samma division som t ex ”H.E.A.T”, ”Art Nation” eller för den delen ”Wildness”. Jag efterlyser mindre av sockersöta Disneyvibbar och mer av matnyttig åttiotalsaction! Det finns alltså fortfarande utrymme till att växa ytterligare. Kanske smakar Taste ännu bättre till nästa platta?

Band: Taste

Titel: Moral Decay

Genre: AOR/Melodic rock

Skivbolag: AOR heaven

Releasedatum: 31/8-18

Bästa spår: ”We are back”, ”On my shoulder”, ”Rainbow warrior”, ”Adventureland”

Betyg: 6/10

Peter ”Amber St. Pete” Johansson

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!