Thåström- Dom som skiner

Han kallas ofta för Sveriges enda rockstjärna och har ofrivilligt skapat en folklighet genom sin karriär. Det som skiljer Joakim Thåström från mängden, är att han skärskådar livets varenda millimeter utan förskönande omskrivningar. Dom som skiner är hans tionde soloalbum, skapat av livsbetraktelser och dagboksanteckningar som blivit denna punkikons främsta signum och det är utan tvekan årets främsta album som kommit från den svenska scenen.

Inledande spåret Södra Korset får vartenda hår på kroppen att ställa sig i givakt. Samklangen mellan väckelsekören och Thåströms raspiga röst är magnifik. Just raden ”Säg en tid och plats, jag ska överallt” klistrar sig fast i hjärnbalken som om det vore med Karlssons klister. Andra spåret Papperstunna väggar är en duett med Titiyo som återberättar främlingars livsspel.  Att betrakta någon utan att se, men ändå att närvara. En reflektion av hur verkligheten ser ut, när vi lever sida vid sidan utan att leva tillsammans. Låten är en av skivans mest intima, och passar med sina elektroniska inslag båda rösterna. Sjätte spåret Dom du behöver har lite mer tempo och sångrösten blir lite mörkare än på tidigare alster. Den har mer kraft vilket gör att även texten får en extra skjuts. Det är en naken, brutal sanning som förmedlas över alla gränser, utan att ens nudda vid dem. I avslutande nionde spåret Mamma återberättar Joakim sin mammas första möte med storstaden, som hon lämnade sin hemstad för. Om en vilja att ha sett allt ur hennes perspektiv, att känna det som hon kände i det ögonblicket. Det är en kärleksfull, fin hyllning som spelar rakt på hjärtsträngen hos vederbörande. Melodierna är elektroniska, klassiska och något mer som inte riktigt går att sätta fingret på. Vilket förmodligen är meningen för att vid behålla mystiken i låten.

Endast en artist av Joakim Thåströms rang kan få en spretig skiva att falla samman på ett helt naturligt sätt. Elektronik, spöklik jazz och ödesmättade stråkar blandas hejvilt. Att han samarbetat med First Aid Kit och Titiyo på albumet gör även det sitt. Spontanitet, gränslös konstnärlighet och melodier stöpta i sina perfekta former, gör detta till ett album man inte kan få nog av. När Thåström löste upp sitt kompband och behöll Niklas Hellberg, så var det något av det bästa han kunde göra för sin musikaliska frihet. Och det är Dom som skiner ett bra bevis på.

  1. Låtlista
  2. 1.  Södra Korset
  3. 2.  Papperstunna väggar
  4. 3.  Isbergen
  5. 4.  Stora långa gatan
  6. 5.  TOLEDO
  7. 6.  Dom du behöver
  8. 7.  Dom som skiner
  9. 8.  Gyttjebrottaren
  10. 9.  MAMMA

Band: Thåström
Titel: Dom som skiner
Skivbolag: Razzia/Sony
Bästa spår: Södra Korset, Papperstunna väggar, Isbergen, Dom du behöver, Mamma
Relesedatum: 12 november 2021

Liked it? Take a second to support Gabi Mattsson on Patreon!