The Night Flight Orchestra – ”Sometimes the world ain’t enough”

Sometimes you just can’t get enough! Att lyssna på ”Sometimes the world ain’t enough” är som att sitta i en musikalisk bergochdalbana där referenserna rusar genom skallen i en vansinnig fart. Deep purple, KISS, TOTO, ABBA, Atomic Swing, Rick Springfield, Kool & the gang, Earth, wind & fire, REO speedwagon, STYX, amerikanska TV seriesignaturer modell tidigt åttiotal med mera…

I denna musikaliska smältdegel lyckas NFO med konststycket att låta

retro och nyskapande på samma gång. Lägg därtill en musikalitet långt utöver det vanliga. Ljudbilden med sitt stora, varma och naturliga sound transporterar känslomässigt mig som lyssnare tillbaka till barndomen och skivor så som de lät mellan ca. 1978 till 1982.

Inledande ”This time” låter som en modern ”Highway star” på steroider. Riffet i discofunkiga ”Paralyzed” har en touch av The Doobie Brothers ”Long train running” och en basgång som påminner lite om en speedad ”Sure know something” (KISS).

”Barcelona” är en livsbejakande stompig kärleksförklaring till den spanska metropolen. TOTO doftande ”Turn to Miami”, har en pumpande synthbas och ett keyboardljud som får mig att tänka på ”Synthwave”, en genre med elektronisk musik starkt influerad av åttiotalsfilmer som bl a ”Flykten från New York”, ”Blade runner” och ”Terminator”.

Hade ”Moments of thunder” släppts som singel 1982 skulle den debuterat som etta på billboard! Utsökta melodier, übercatchig refräng och körer som flyger rakt in i stratosfären! Det är AOR svulstigt på samma sätt som Night ranger, REO Speedwagon, AISA, Rick Springfield, Survivor och TOTO. Blanda med lite ABBA, Ted Gärdestad, melodifestivalen, Visitors och Mike Post så får man ett svindlande vackert, neonfärgat paket! JAG ÄLSKAR DET!!!

Samma storslagna och poppiga kvalitet, fast med mer melankoli, har också fullständigt underbara ”Lovers in the rain”. Det kan inte hjälpas, man blir handlöst förälskad i detta sorgset vackra örhänge vid första lyssningen.

”Pretty thing closing in” är återhållsamt cool. Här möter ”Dancing on the edge of danger” (Michael Rickfors) ”Heart of glass” (Blondie). Lägg därtill en gnutta av ABBAs ”Voulez vous” toppat med ett stänk ”I need you tonight” (INXS) och du har en Studio 54 discovältare av rang.

Proggiga niominuters monstret ”The last of the independent romantics” har otroliga instrumentala passager blandat med omisskännligt fantastiska NFO melodier där man direkt får den där känslan av igenkännande.

NFO’s har en sanslös förmåga att kunna blanda AOR, funk, disco, pop och prog. ”Amber galactic” var inte nog! Med ”Sometimes the world ain’t enough” har NFO lyckats med det omöjliga! De har gjort det igen, åh fan vet om de inte till och med har gjort det bara liiiite bättre! Det är briljant, genialiskt, magnifikt, säreget och ÄCKLIGT bra!!

Band: Night Flight orchestra

Titel: ”Sometimes the world ain’t enough”

Genre: AOR/Melodic rock

Skivbolag: Nuclear blast

Releasedatum: 29/6-18

Betyg: 10/10

Bästa spår: ALLA!

Peter ”Amber St. Pete” Johansson

Liked it? Take a second to support Peter Johansson on Patreon!