Vandelay – Grinding Gears (EP)

Det finns band som går all in i att bli så tekniskt kompetenta på respektive instrument och tillsammans som det bara går. Sedan finns det band som satsar på att spela väl tillsammans, hitta ett eget uttryck och förlitar sig mer på energi och att göra sin grej utan alltför mycket krusiduller och specialeffekter. Umeåbandet Vandelay som debuterade 2019 med fullängdaren ”Grand sensation” tillhör de sistnämnda.

Nu är man tillbaka med fem nyskrivna låtar. Med rötterna i sjuttiotalet och nittiotalets actionrockscen hittar de en tilltalande nerv för alla som älskar okomplicerad och energisk Rock’n roll i spår som Hellacoptersdoftande ”Get Ready” och melankoliska ”We Keep Playing” som innehåller ett snyggt melodiskt solo och utdrag ur en gammal intervju med Freddie Mercury. Här finns också en touch av Sator och D.A.D.

Fartfyllda ”Make It Burn” har ett klassiskt riff som påminner om tidiga KISS och ”Ash And Dust” har ett solo som är lika snyggt som det är effektivt. Att bandet dessutom avslutar med akustiskt betonade ”Head In The Sand”, som är liveinspelad i studion, visar också att de kan spela på allvar.

”Grinding Gears” visar stor potential. Låtarna är välskrivna och fulla av målmedvetenhet och fokuserad energi. Det är en bit kvar till top notch men om Vandelay är strävsamma finns det goda förutsättningar att nå hela vägen.

Vandelay är:
Henrik Björk – Sång
Robert Andersson – Gitarr
Fredrik Bygdén – Gitarr
Erik Andersson – Bas
Johan Andersson – Trummor


Band: Vandelay
Titel: Grinding Gears
Genre: Rock
Skivbolag: Vandelay Industries
Releasedatum: 18/12
Bästa spår: Make It Burn, Ash And Dust
Betyg: 5/10


Peter ”Amber St Pete” Johansson.